Daniel Kindberg
Daniel Kindberg döms till tre år i fängelse. Foto: Östersundshem.

Har missbrukat förtroendeställning

Daniel Kindberg och ytterligare två åtalade i det så kallade Östersundsmålet döms till fleråriga fängelsestraff. Pengar från luftfakturor ställda till Östersundshem har slussats vidare till Östersunds fotbollsklubb.

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. De andra personerna i ”Östersundsmålet” får två och ett halvt respektive två års fängelse. Detta för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grova bokföringsbrott respektive grov trolöshet mot huvudman.

Till Östersunds-Posten säger Bosse Svensson, centerpartistiskt kommunalråd i Östersunds kommun, att han är nöjd med domen som han dock räknar med ska bli överklagad:

– Vi har ju yrkat skadestånd för att få tillbaka skattebetalarnas pengar som gått förlorade och nu har vi fått rättsligt stöd för det i en första distans. Det känns rätt och bra.

De åtalade kommit överens om en brottsplan. Daniel Kindberg, som då var vd för Östersundshem, har varit drivande kraft genom att styra hur olika fakturor skulle utformas och skickas.

Ångermanlands tingsrätt gör bedömningen är att fakturorna som åtalet avser till största delen omfattar arbete som inte utförts. Fakturerande flyttbolag har inte haft tillräckligt med personal för att utföra arbete i den omfattning som fakturorna angav. Företaget har heller inte köpt de mängder drivmedel som hade behövts.

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse för Kindberg. Vid straffmätningen beaktar tingsrätten att brottsligheten varit planerad och avser stora belopp. Samt att den innebär missbruk av förtroendeställning. För två åtalade tas hänsyn till att de fått sluta sina anställningar till följd av brotten.

De åtalade döms att solidariskt betala skadestånd för ekonomisk skada plus ersättning för rättegångskostnader till två målsägande. Östersundshem ska ha 9,2 miljoner kronor plus ränta av trion medan Fältjägaren 7 tilldöms 4,4 miljoner kronor.

Två av de åtalade får näringsförbud under fem år. Fotbollsklubbens bolag Driftaren döms till företagsbot på en halv miljon kronor.

De tre nekar till brott. Daniel Kindberg säger vid en presskonferens i Stockholm att fakturerade arbeten är utförda. Han har ”synpunkter” på både polisens arbete och på domen – som kommer att överklagas.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *