Fotbollspengar krävs efter policybrott

Brott mot upphandlingspolicy och luftiga fakturor. Östersundshem vill nu ha tillbaka närmare tio miljoner kronor, som gått till stadens fotbollsklubb, av sin förre vd.

Östersundshem verkar ha varit ofrivillig storsponsor av stadens fotbollsklubb. Enligt Ernst & Youngs granskning har företaget dränerats på pengar genom fakturor för jobb som inte utförts. Pengarna har sedan, via en bulvan, förts över till Östersunds FK.

Revisorsutredningen ger vid handen att det kommunägda fastighetsbolagets före detta vd Daniel Kindberg bland annat brutit mot upphandlingspolicyn. Nu krävs han och övriga medåtalade på minst 9,2 miljoner kronor i skadestånd.

– Våra anspråk gäller både rena kapitalförluster, men också de kostnader som vi haft internt i samband med det utredningsarbete som nu lett fram till åtal, säger Christer Sundin, ställföreträdande vd för Östersundshem.

Av Ekobrottsmyndighetens stämningsansökan framgår att Daniel Kindberg anklagas för grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman samt grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Rättegången har inte börjat och dom har alltså inte fallit.

Via Östersunds FK meddelar han att han inte kommer att uttala sig eller ge några intervjuer förrän en rättegång startar:

– Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd och vädjar till media om att ni ska visa samma respektfullhet som ni hittills gjort till mina nära och kära. I övrigt har jag inga kommenterar.

Affären har också fått det socialdemokratiska oppositionsrådet Annsofie Andersson att lämna sitt uppdrag i förtid. Hon har stöttat Daniel Kindberg och enligt polisens avlyssning av hans telefon ringde hon honom för att diskutera saken under Östersundshems pågående internutredning.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *