Konferenser och möten är ett populärt statligt ramavtalsområde. I fjol omsatte dessa ramavtal cirka 650 miljoner kronor. Nu har Kammarkollegiet annonserat en ny ramavtalsupphandling.
– En jätteupphandling sett till antalet anbud och avtal som den sedan kommer att generera, berättar Therese Klaar, chef för enheten för upphandling av varor och tjänster på Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet.
Upphandlingen är delad i åtta delupphandlingar utifrån kvalitetsnivå och typ av konferens. Antalet kommuner/kommundelar är 178 stycken och för stora konferenser, där det är förnyad konkurrensutsättning, handlar det om 168 orter.
Nytt för den här gången är att samtliga geografiska anbudsområden upphandlas vid ett och samma tillfälle. Helpension och dagkonferens har den 8 november som sista svarsdag. För resterande upphandlingar är det den 13 november som gäller.
Vad är fördelen med att beta av geografiska anbudsområden på en och samma gång?
– Avtalsvillkoren blir likadana för alla områden samtidigt som det överhuvudtaget blir en större enhetlighet.
Efter förfrågningar från myndigheterna har två nya delar, konferens utan förtäring, halv- och heldag, lagts till.
– Vi hoppas att detta kommer att ge våra myndigheter ett större utbud av konferensalternativ samtidigt som leverantörerna får fler möjligheter att lämna anbud.
Miljö står i särskilt fokus. Miljökravens viktning har ökat från 10 procent till 25 procent. Redan inför Statens inköpscentrals förra hotellupphandling togs miljökonsulter till hjälp för att titta på klimatpåverkan från själva övernattningen, alltså sådant som tvätt, vattenåtgång, belysning med mera.
– Det materialet används, i tillämpliga delar, även i den här upphandlingen. Vi har dessutom kompletterat med att kartlägga bland annat matens miljöpåverkan, som faktiskt är större än man kanske tror.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer