Annika Wallenskog
Annika Wallenskog ser ett trendbrott. Foto: Rickard L Eriksson.

Täby upphandlingsgladaste kommunen

Kommuner, landsting och regioner köpte verksamhet för 179 miljarder kronor under 2017. De mest upphandlingsglada kommunerna finns i Stockholms län med Täby i topp.

Landets kommuner, landsting och regioner köpte kärnverksamhet som omsorg och skola för 179 miljarder kronor under 2017. Enligt den färska rapporten Köp av verksamhet 2017 från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, går 127 av dessa miljarder till privata entreprenörer.

Annika Wallenskog är chefsekonom och chef för avdelningen ekonomi och styrning vid SKL. Hon konstaterar att andelen köp av verksamhet från såväl offentliga som privata aktörer har minskat:

– Det är ett trendbrott att kostnadsandelen för köp av verksamhet minskar 2017, även om kostnaderna fortfarande ökar. Även efter att vi tagit hänsyn till att kostnaderna för kommunernas flyktingmottagande kraftigt minskat, kan vi se att trenden med avtagande ökningstakt består.

Upphandlad verksamhet står i genomsnitt för runt 18 procent av de totala kostnaderna inom kommuner, landsting och regioner. Även om idéburen sektor tar för sig har dessa leverantörer fortfarande bara en blygsam del av köpt verksamhet.

Rapporten ger vid handen att kommunerna köpte välfärdsverksamhet för 113 miljarder kronor under 2017. Skillnaderna över landet är extrema. Samtidigt som Degerfors endast lägger 2,2 procent av kommunens kostnader på verksamhetsköp är siffran för Täby, högst i landet, hela 46,1 procent.

Täby är i gott geografiskt sällskap av bland annat Danderyd, Solna och Upplands Väsby. Av de 27 kommuner som under 2017 lade mer än 20 procent av sina totala kostnader på att köpt verksamhet från privata utförare ligger 19 i Stockholms län.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *