Bo Nordlin
Bo Nordlin, grundare och chefredaktör, Inköpsrådet.

Rätt lön för dig som jobbar med upphandling

KRÖNIKA Snart vet vi vad som är rätt lön för dig som jobbar med upphandling. Men begreppsförvirring råder kring titlarna. Ibland är en upphandlare och inköpare samma sak, ibland gör de helt olika jobb till olika lön.

Vad är rätt lön för en upphandlare och andra som jobbar med upphandling? Den frågan får snart sitt svar. Vi på Inköpsrådet är i sluttampen med att via en enkät samla in löneuppgifter och sammanställa statistiken.

Men det är ingen enkel uppgift. Det råder begreppsförvirring kring titlar i den här sektorn. Vissa kallar sig för upphandlare, medan andra kallar sig för inköpare.  Ändå har de samma arbetsuppgifter. Hittills har vi därför klumpat samman inköpare och upphandlare i samma grupp.

Ordet strategisk är det allt fler som lägger till framför sin titel

Att klumpa ihop upphandlare och inköpare skapar problem. I vissa organisationer finns det både upphandlare (som gör upphandlingar) och inköpare (som avropar från befintliga avtal). Dessa båda grupper har olika lönenivåer. I år har vi kringgått problemet genom att ställa en kompletterande fråga: sysslar du främst med upphandling eller avrop från befintliga avtal.

Ordet strategisk är det allt fler som lägger till framför sin titel, som strategisk inköpare eller upphandlare. Jag har känslan att ordet inte har så stor praktisk betydelse. Det finns de som bara titulerar sig upphandlare som jobbar mer strategiskt än dem som har ordet i sin titel. Vi har valt att inte särredovisa löner för just titeln strategisk upphandlare. Däremot kommer du kunna se hur lönen varierar med faktorer som erfarenhet och utbildning.

Stort tack till er som har svarat på enkäten. Har du inte svarat än? Gör det, ju fler svar vi får in desto bättre kvalitet på sammanställningen. Med fler svar går det också att borra längre ned och skräddarsy ett resultat för just dina förutsättningar.

Vi räknar med att resultatet av löneenkäten blir klart den 21 november. Håll ut utkik på Inköpsrådet. I väntan på det kan du ta del av förra årets resultat här: lön för upphandlare och andra titlar.

 

Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *