Anders Blom, upphandlingschef Skellefteå kommun.
Anders Blom, upphandlingschef Skellefteå kommun.

”Nidbilden stämmer inte”

Anders Blom har bytt från inköp i privat sektor till att jobba som inköpschef i Skellefteå kommun: Visst finns det skillnader, men nidbilden att det är byråkrati och går långsamt i kommunen stämmer inte, menar Anders Blom.

Förenklingsutredningen Malmö

Anders Blom arbetade tidigare i tio år som inköps- och kontorschef på Outotec, ett företag som säljer tjänster och utrustning för metallindustin. I dag är han chef över en avdelning på sju personer och har det övergripande ansvaret för Skellefteå kommuns upphandlingar.  När han såg annonsen om tjänsten blev han lockad att söka:

– Det kändes spännande med offentlig upphandling, ett nytt område och ett nytt steg i livet.

Anders Blom har arbetat med upphandlingar i sitt tidigare arbete, men då köpt in mot lager och produktion och dessutom i ett privat företag. I sin nya roll som inköpschef i kommunen handlar det istället om offentlig upphandling och Anders Blom är ansvarig för upphandlarna och planerar med dem. Han bygger upp ett nära samarbete med leverantörer och beställare och ser till att sprida sin kunskap och sina avtal.

– Jag ser till att vi följer direktiven från regeringen och kommunen. Det är ju skattepengar vi ska förvalta på bästa sätt säger Anders Blom.

Den stora skillnaden mellan inköp i offentlig och privat sektor är öppenheten.

– I kommunala upphandlingar bjuds alla leverantörer in att lämna anbud, i mitt tidigare jobb på den privata sidan valde vi de leverantörer vi ville jobba med. Det är förstås en stor skillnad. Vi behövde inte behandla alla leverantörer lika. I kommunen gör vi förstås det och det är i grunden bra.

Den typiska nidbilden av kommunen som mer byråkratisk ser Anders Blom som en myt:

– Kommunen är fantastisk! Oj vad mycket det händer här. Det går inte alls långsamt och trögt. Det byråkratiska finns även inom den privata sektorn, men det finns en betydande skillnad; det är lättare för kommuner att bli uthängda. Man pratar inte om företags interna processer på samma sätt, säger Anders Blom.

En vanlig arbetsdag handlar om att följa upp rutiner och mål, avtalsuppföljningar och se över avtalstroheten. Framtidsförhoppningen för Anders Blom är ett nära samarbete mellan beställare, användare och leverantör; profession genom hela ledet.


Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt
Upphandla funktion i praktiken
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Leda upphandlingar effektivt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *