Kathrin Flossing
Kathrin Flossing öppnar riksdagsdiariet. Foto: Melker Dahlstrand.

Lättare att få ut offentliga handlingar

Riksdagen förbättrar öppenheten genom att publicera sitt diarium på webben. Dessutom förenklas beställningar av offentliga handlingar.

Easyfairs period 1

På riksdagens webbplats går det numera att söka bland ärenden och begära ut allmänna handlingar online. Sedan några dagar tillbaka publiceras riksdagens diarium på nätet.

Riksdagsdirektör Kathrin Flossing beskriver ytterligare ett steg mot ökad öppenhet och insyn:

– Ett publikt diarium gör det enklare för medborgare och media att ta del av information och att granska riksdagens arbete.

I diariet registreras dagligen inkommande, utgående och upprättade handlingar. De flesta uppgifterna i diariet är offentliga vilket innebär att medier och andra intresserade kan få tillgång till dem.

Webbdiariet innehåller inledningsvis ärenden som har registrerats från den 12 september 2017 och framåt. Senare under året kommer diariet för hela 2017 att göras sökbart.

Riksdagsförvaltningen har en lång tradition av att arbeta för ökad insyn. Sedan 2010 är det exempelvis möjligt att använda innehållet i riksdagens databaser via öppna data. Bland dokumenten finns bland annat riksdagsbeslut, regeringens propositioner, ledamöternas motioner och protokoll från kammaren. Vissa dokumenttyper finns från 1961.

Inledningsvis kommer diariet att finnas som dataset, samlingar med strukturerad data som kan laddas ned och bearbetas vidare, i öppna data.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *