Nya sedlar

Allt fler nöjda med lönen

Allt fler upphandlare är nöjda med sin lön, men en av fem är missnöjd eller mycket missnöjd med sin månadslön. Störst är missnöjet inom statliga myndigheter.

Förenklingsutredningen Malmö

Av dem som jobbar med upphandling är en femtedel mycket missnöjda eller missnöjda med sin nuvarande lön. Det framgår av Inköpsrådets löneenkät. När motsvarande undersökning gjordes ett år tidigare var en av fyra missnöjd eller mycket missnöjd med lönen. Av de som deltog i undersökningen säger drygt fem procent att de är mycket missnöjda med lönen. Knappt 16 procent anger den lägre graden ”missnöjd” i enkäten.

Gruppen missnöjda och mycket missnöjda anser i genomsnitt att de bör ha 20 procent högre lön för att nå upp till en skälig ersättning. De missnöjdas genomsnittslöner är också lägre än genomsnittet för alla upphandlare, även om skillnaden snarare är närmare 10 än 20 procent.

Störst är missnöjet inom statlig förvaltning och landsting. 29 procent av dem som är mycket missnöjda arbetar i statlig förvaltning, trots att gruppen som är verksam i statlig förvaltning utgör 23 procent av hela undersökningen.

De som arbetar i bolag, offentligt ägda bolag och privata bolag, är mest nöjda med sin lön. Här hittar vi fem procent av dem som är mycket missnöjda, men gruppen utgör 14 procent av hela undersökningen. Lönerna inom privata och offentligt ägda bolag är också högre än genomsnittet, vilket kan förklara att de är mindre missnöjda.

Den övervägande gruppen i undersökningen är dock varken nöjd eller missnöjd med sin lön. Och antalet som är nöjda eller mycket nöjda med sin lön är större än de som är missnöjda eller mycket missnöjda.

Inköpsrådets lönestatistik


Du kan själv göra urval och analyser på löneläget via Inköpsrådets tjänst. Du kan se hur lönen varierar med fem olika faktorer och även för sju andra titlar utöver upphandlare. Gå direkt till Lön för upphandlare och andra tjänster.

Läs våra analyser av löner och förmåner för dem som jobbar med offentlig upphandling:
Så mycket ökar upphandlarnas löner
Faktorerna som höjer din lön
Så mycket mer tjänar männen
IT-upphandlare tjänar mer - så stor är skillnaden
Här får upphandlarna bonus
Så mycket mer tjänar entreprenadupphandlare
Hur mycket tjänar en upphandlingsansvarig?

 

 

 

Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.


Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt
Upphandla funktion i praktiken
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Leda upphandlingar effektivt
Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *