Robin Sjögren
Robin Sjögren, inköpsanalytiker vid Akademiska Hus

Inköpsanalytikern mäter besparingar

Robin Sjögren arbetar som inköpsanalytiker på Akademiska hus i Solna. Han förser resten av avdelningen med beslutsunderlag och mäter de besparingar som inköp ger.


Robin Sjögrens roll som inköpsanalytiker är ett arbete som både kräver en bredd och ett djup:

– Jag gör lite av varje och är både en arm till inköpschefen och till de övriga på inköpsavdelningen. Jag analyserar på djupet för att kunna hjälpa kollegor att se vad det finns för potential för förbättringar och utveckling.

Ett konkret exempel är leverantörsanalysen där Robin Sjögren följer antalet leverantörer till Akademiska hus. Syftet är att minska mängden leverantörer.

– Det kan skilja år från år, men trenden går neråt. 2014 hade vi 3400 leverantörer och 2016 var vi nere i 3000. Men om det är en följd av att vi använder färre leverantörer eller att vi beställt mindre är lite osäkert, säger Robin Sjögren.

Som inköpsanalytiker hjälper Robin Sjögren inköparna inför upphandlingar:

– Jag kan ta fram underlag på hur mycket vi har köpt och vad vi har köpt inom ett visst område.  Dessa analyser kan leda till bättre beslut . Det kan till exempel innebära att jag ser att vi har en kategori med flera leverantörer. För att få ner antalet och få bättre timpriser hjälper jag till att välja.

Robin Sjögren mäter också besparingarna som inköpsavdelningen åstadkommer.

– Vi mäter besparingarna på alla inköp över 100 000 kronor, men det är  komplext. Vi bygger nya hus och har stora entreprenadprojekt i miljardklassen Det är inte enkelt att följa upp besparingar.

Akademiska hus mäter ännu inte avtalstrohet kontinuerligt:

– Vi påbörjade det arbetet förra året, men en omorganisation under hösten har gjort att vi har släppt lite på det. Men tanken är att komma igång.

Vilka egenskaper är viktiga i ditt yrke?
–God datavana och inga problem att arbeta med it-system. Man ska tycka att det är roligt att jobba med siffror och stora datamängder. Sedan bör man vara ganska noggrann och strukturerad. Det är bra att kunna förmedla på ett logiskt och pedagogiskt sätt, så att analyserna kan förstås av andra. Annars stannar det hos mig. Jag vet någonting – men andra vet ingenting.

Vad är din vision?
– Att bli ännu bättre på uppföljning och att utveckla nyckeltal.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *