Regionaljet CRJ9000
Mot Gällivare och Arvidsjaur! Foto: Lot.

Snabbt handlat ger flyg i norr

Flygtrafiken till och från Gällivare samt Arvidsjaur återupptas den 15 september. Efter Nextjet kommer Regionaljet som är ett flygbolag där estniska staten är majoritetsägare.


Efter Nextjets konkurs i mitten av maj har den reguljära flygtrafiken mellan Stockholm Arlanda och de båda orterna Gällivare och Arvidsjaur legat nere. För att lindra verkningarna av flygstoppet för företagare och turister har kollektivtrafikmyndigheterna satt in tillfällig anslutningstrafik med buss till andra flygplatser.

Nu har Trafikverket upphandlat ett flygbolag som ska täcka upp fram till och med slutet av oktober nästa år då en ny avtalsperiod ska ta vid. Från och med den 15 september ska Regionaljet, som lämnade enda anbudet, sköta trafiken.

– Det är viktigt för resenärer och näringsliv att trafiken snart är tillbaka, säger Anna Fällbom, chef för trafikavtal och transportnät vid Trafikverket.

Tilldelningen kommer efter en rappt genomförd upphandling enligt EU:s lufttrafikförordning (med krav på annonsering och cirka två månaders anbudstid). För de övriga linjer som drabbades av Nextjets konkurs kunde Trafikverket åberopa nödförfarande. Tack vare detta kom trafiken på Hemavan, Vilhelmina och Lycksele igång i Amapolas regi redan den 1 juli.

– Det känns mycket bra att vi med den här upphandlingen åter har trafik på alla linjer som Nextjet lämnade i och med konkursen.

Regionaljet delägs till 51 procent det estniska statliga flygbolaget Nordica. Resten kontrolleras av polska Lot. För dem som minns Avies, ett annat estniskt bolag som fram till 2015 körde upphandlad trafik i Sverige, poängterar Trafikverket att Regionaljet har långsiktiga kontrakt som underleverantör till bland annat Lot och SAS.

– Vi har erfarenhet av rutterna sedan tiden som underleverantör till Nextjet år 2016, säger Nordicas presstalesman Toomas Uibo som berättar att han är nöjd med avtalets utformning.

Det är Lot:s kommersiella plattform som ska användas för försäljning av biljetter. Flygningarna kommer att ske med Bombardier CRJ900, ett jetplan med plats för 88-90 passagerare.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *