Tomas Eneroth
Har svårt att få EU-undantag. Foto: Björn Nordqvist.

Bussen blir räddningen efter EU-nej

Regeringen har inte lyckats förhandla fram undantag från EU:s upphandlingsregler. Därför blir det buss på en del av sträckan istället för flyg hela vägen till och från Stockholm.


Uppehållet i den upphandlade flygtrafik som knyter samman Arvidsjaur och Gällivare med Arlanda flygplats i Stockholm verkar inte kunna kortas. Preliminärt hoppas Trafikverket på att flyget ska komma i luften igen i mitten av september.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har uppvaktat EU-kommissionären Violeta Bulc om undantag från EU:s upphandlingsregler för att snabbt få igång trafiken efter Nextjets konkurs. Det ser ut att ha lyckats dåligt.

Tomas Eneroth beklagar sig för SVT Nyheter Norrbotten:

– Flygbolagens rätt att konkurrera kan inte gå före orters behov av kommunikation.

För att i någon mån förbättra situationen för resande till och från Arvidsjaur samt Gällivare har Trafikverket och Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten fixat en nödlösning. Bussar körs till Stockholmsflygets ordinarie tider från Skellefteå Airport respektive Kiruna Aiport.

– Den tillfälliga anslutningstrafiken lindrar effekterna av uppehållen i flygtrafiken, det är viktigt för resenärerna, säger Anna Fällbom, ansvarig för trafikavtal och transportnät vid Trafikverket.

Linjerna till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele upphandlades genom nödförfarande enligt EU:s lufttrafikförordning. Fast Amapola, som tilldelades trafiken för en period av sju månader, drar inte igång förrän den 1 juli.

Även här ordnas det buss i mellantiden. Denna anslutningstrafik anpassas till flygets inrikes reguljära avgångar samt ankomster på Umeå Airport till/från Stockholm Arlanda enligt tidtabell.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *