Nextjet
Flygstopp efter konkurs. Foto: Nextjet.

Inställda flyg: Nextjet i konkurs

Regionalflygbolaget Nextjet har ansökt om konkurs. Flygstoppet slår hårt mot flera av de linjer som Trafikverket upphandlat.


Nextjet har ställt in betalningarna ansökt om konkurs. På onsdagseftermiddagen stoppades trafiken och det går inte längre att nå exempelvis kundtjänst. Bolaget har länge haft en bekymmersam ekonomisk situation med kritiska resenärer.

I ett pressmeddelande skriver Magnus Ivarsson, vd för Nextjet:

– Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid.

Konkursen innebär att Transportstyrelsen permanent återkallar Nextjets operativa licens. Detta tillstånd är ett måste för att bedriva kommersiell flygtrafik.

Flygstoppet slår hårt mot Trafikverkets upphandlade trafik. Verket har regeringens uppdrag att i hela landet avhjälpa brister i tillgängligheten i den kollektiva persontrafiken mellan regioner.

Som landets största regionalflygbolag har Nextjet på Trafikverkets uppdrag flugit till och från en rad orter som är beroende av flygförbindelser, men där passagerarunderlaget inte är tillräckligt för att bära linjen utan samhällsstöd.

Nextjet har under denna så kallade allmänna trafikplikt knutit samman Hemavan, Vilhelmina, Lycksele, Gällivare och Arvidsjaur med Stockholm. Trafikverket undersöker nu möjligheterna att återuppta flygtrafiken på dessa linjer.

− Den uppkomna situationen är djupt olycklig, men vi arbetar nu för att få en lösning till stånd, säger Anna Fällbom, chef för trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Sedan tidigare har Trafikverket påbörjat en ny upphandling på sträckan mellan Arvidsjaur och Stockholm. I det större perspektivet pågår också en upphandling av övriga linjer eftersom nuvarande avtal upphör i oktober nästa år.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *