Olov Carlsson
Olov Carlsson tycker det är viktigt med öppen statistik. Foto: Rickard Kilström.

Offentliga marknaden: 878 miljarder

Landets troligtvis största spendanalys värderar den offentliga marknaden till 878 miljarder kronor. Det offentligas inköp ökade under 2017 med 6,1 procent.

Cirka 19 procent av landets bruttonationalprodukt är upphandlad. Enligt Dagens Samhälle Insikts kartläggning omsatte den offentliga marknaden 878 miljarder kronor under fjolåret.

Olov Carlsson, vd för DS Insikt, noterar att flera frågor i den pågående uppmarschen inför valet handlar, direkt eller indirekt, om de offentliga affärerna och upphandlingarna:

– Marknaden för de offentliga affärerna har aldrig varit så aktuell som nu, oavsett partifärg är alla idag måna om att vi inte skall slösa bort våra skattemedel.

Under 2017 hade offentlig sektor 205 807 unika leverantörer. Det är en minskning jämfört med år 2016 då 212 519 företag sålde varor och tjänster för sammanlagt 827 miljarder kronor.

Ökande samhällsuppdrag för byggbolagen är avgörande för den offentliga marknadens 6,1-procentiga tillväxt mellan åren 2016 och 2017. Avstannande byggverksamhet på den privata marknaden har kompenserats av det offentligas behov. NCC och Skanska har tillsammans med Peab gjort offentliga affärer för mer än 30 miljarder kronor.

NCC toppar listan över de tio största leverantörerna. Tvåa är en annan byggjätte, Skanska. IT-leverantören Atea ligger trea med ett totalt affärsvärde om 8,4 miljarder kronor. Därefter följer Skandikon, Peab Anläggning, Nobina, Peab Sverige, Keolis, Martin & Servera samt Attendo.

Marknaden för konsultmäklare fortsätter att växa. Ework Group har nu gått om 2016 års största aktör på området, Zerochaos, som ledande konsultmäklare.

DS Insikts insamling av offentlig affärsinformation är sannolikt Sveriges största spendanalys över den offentliga marknadens totala inköp. Metodiken, som bygger på faktiska utbetalningar, kommer från Doublecheck. DS Insikt övertog i slutet av 2017 Doublechecks databas över de tidigare fem årens insamlingar samt berörd personal.

Bedömningen av hur stor den offentliga affären är varierar beroende på vem som mäter och hur det mäts. Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket har i sin senaste statistiksamling beräknat värdet för år 2015 till 642 miljarder kronor.

DS Insikts siffra avser 2017 och i den ingår inköp som görs av statliga myndigheter, kommuner och landsting/regioner. Offentligt ägda bolag ingår däremot inte. Belopp som anges är inklusive eventuell moms och punktskatter. Uppgifter saknas från ett fåtal myndigheter, främst på grund av sekretess.

 

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *