Bättre förutsättningar för e-handel

Matts Ek

Matts Ek underlättar e-handel. Foto: Opus Capita.

Nyttan med att använda Peppol för elektronisk handel ökar i takt med att fler och fler myndigheter ansluter sig. Ekonomistyrningsverkets ramavtal med Opuscapita är nu färdigt för användning.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling
Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt

Drygt hälften av den offentliga sektorns fakturor är redan elektroniska. De satsningar på e-handel som genomförts hittills har gett resultat.

– Fast i Sverige är nivån fortfarande lägre än i våra grannländer, främst Danmark och Norge, som har mer än 70 procent e-faktura, säger Matts Ek, B2B-ansvarig vid Opuscapita Sverige.

I våras vann Opuscapita den upphandling av operatörstjänst för distribution av kundfakturor som Ekonomistyrningsverket genomförde. I och med att acceptanskontrollen av tjänsten nu är avklarad öppnas dörren för 225 myndigheter att ansluta sig till det paneuropeiska nätverket Peppol (Pan-European Public Procurement On-line).

Peppol underlättar e-handel mellan myndigheter och företag, såväl inom landet som mellan olika länder. Kopplingen ger användarna tillgång till samtliga köpare och säljare som är anslutna internationellt.

Nyttan med denna elektroniska infrastruktur ökar med fler användare. Det finns idag över 100 000 registrerade användare av Peppol, att jämföra med år 2014 då antalet var cirka 10 000.

Senast den 1 november 2018 ska statliga myndigheter kunna använda Peppol för att skicka och ta emot elektroniska meddelanden.

Matts Ek menar att det kommer att bli resurskrävande för myndigheterna att genomföra denna transformation parallellt med pågående projekt:

– Därför är det viktigt att det blir en prioritet bland myndigheterna redan nu.

De första myndigheterna är nu redo att dra nytta av ramavtalet. Direkt därefter kommer, i en andra våg, ytterligare cirka 25 myndigheter.

I regeringens färska promemoria om obligatorisk e-faktura vid offentlig upphandling rekommenderas att det ska kunna utgå vite om någon myndighet inte uppfyller kraven.

– Ett av många bevis för att detta är en fråga som ligger högt upp på statens agenda.

Som Inköpsrådet rapporterat tidigare är Opuscapita ensam ramvtalsleverantör. Utöver e-faktura och pappersfaktura omfattar avtalet, som bedöms vara värt omkring 30 miljoner kronor, även arkivering av räkenskapsinformation enligt bokföringslagen.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *