Bäddar för enklare e-handel

Krav kommer på att statliga myndigheter måste kunna ansluta Peppols infrastruktur. Beslutet har fattats av Ekonomistyrningsverket och gäller från den 1 november 2018 som ett led i att förenkla och öka statens e-handel.

Från den 1 november 2018 ska statliga myndigheter använda Peppol (Pan-european public procurement on-line) som är ett paneuropeiskt nätverk för elektronisk handel och e-inköp. Det är Ekonomistyrningsverket som har beslutat om de ändrade reglerna:

– Beslutet är ett led i att förenkla och öka statens e-handel, säger Sören Pedersen, projektledare på Ekonomistyrningsverket med ansvar för e-handelsarbetet. Peppol bidrar till minskade kostnader för myndigheterna bland annat genom att det blir enklare att ansluta varu- och tjänsteleverantörer samt att byta operatör.

I och med att Peppol blir obligatoriskt för myndigheterna görs också ett fåtal andra mindre förändringar från kommande årsskifte. Förändringarna gäller bland annat versioner på e-handelsstandarder, eftersom några äldre versioner inte längre är aktuella. Vidare tydliggörs också att myndigheterna endast ska erbjuda mottagande av e-fakturor från varu- och tjänsteleverantörer enligt SFTI rekommenderade standarder.

Anslutning till Peppols infrastruktur underlättar för myndigheterna att leva upp till EU:s direktiv 2014/55/EU om elektronisk fakturering vid offentligt upphandling. Detta eftersom Peppols nästa version av e-faktura kommer att vara en implementering av den europeiska normen.

– Fördelarna är många, så kontakta din systemleverantör redan idag för att komma igång med Peppol, uppmanar Sören Pedersen.

De statliga ramavtalen för e-handelstjänst med Visma Commerce och CGI har redan stöd för Peppol. Statens Servicecenter har lagt upp cirka 125 statliga myndigheter som mottagare av e-faktura via Peppol.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *