Gabriella Ahlström
Gabriella Ahlström håller ihop årets SOI-konferens: Foto: Speakers & friends.

Av upphandlare för upphandlare

Samarbete, tjänsteupphandling, juridik och reserverade kontrakt. Det är ämnena för några av punkterna i det digra programmet vid SOI:s årskonferens 2018.


Programmet till SOI:s årskonferens är klart. Konferenserna, som brukar samla mellan 700 och 800 deltagare, turnerar landet runt och den här gången är Jönköping värdstad mellan den 16 och 18 april.

– Vi erbjuder som vanligt storföreläsningar, parallella seminarier och naturligtvis en fantastik möjlighet till nätverkande och umgänge av högsta klass, säger konferensgeneralen Egil Nylén.

SOI-medlemmar bjuder sina kolleger på en rad konkreta erfarenheter och exempel. Sandra Stark, upphandlare vid Inköp Gävleborg, kommer exempelvis att berätta om en upphandling av fruktkorgsleveranser som gett eko.

Målet för henne och Marie Emilsson, inköpssamordnare vid Söderhamns kommun, är att sporra fler till att utföra reserverade upphandlingar:

– Jag hoppas att kunna förmedla vad det betyder för den enskilde individen och hur vi faktiskt kan göra skillnad genom våra upphandlingar.

Stefan Berglund är expert offentlig marknad på Bemanningsföretagen vid Almega. Tillsammans med Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Serviceföretagen Almega, vill han kasta ljus på upphandling i två branscher som ofta beskrivs som enkla tjänster: bemanning och städ.

Tvärt om visar det sig att det finns många fallgropar i dessa upphandlingar. Det kan handla om taktisk prissättning, svart arbetskraft, felaktigt utförda uppdrag och bristande leverans. Många av dessa effekter blir realitet när upphandlingarna är mindre väl utformade.

– När komplexiteten underskattas i att upphandla städ eller bemanning brukar det inte bli ett bra avtal eller leverans. Båda parterna riskerar bli missnöjda, säger Stefan Berglund.

Utvärderingarna från tidigare årskonferenser ger vid handen att många besökare vill se fler pass med juridisk inriktning. Samtliga valbara seminariepass innehåller därför nu minst ett juridikseminarium.

Moderator är, för andra året i rad, Gabriella Ahlström som har en bakgrund som kultur- och samhällsjournalist. Det har tidigare varit ”tradition” att byta moderator varje år, men arrangörerna låter nu henne bygga vidare på sina erfarenheter från förra årets konferens.

Till de stående programpunkterna på SOI-konferenserna hör att prisa årets inköpare. Priset har delats ut sedan 1995 och ger vinnaren, utöver äran, ett stipendium på 10 000 kronor.

Fjolårsvinnaren Ann-Heléne Klasson, upphandlare på Halmstads Fastighets AB, bjuder på en föreläsning i Jönköping. Hon berättar att nyckelorden är tillsammans, dialog, förståelse, engagemang och förenkling:

– Ord som hör ihop och som är en förutsättning för bra affärer och goda affärsrelationer.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *