Ingrid Eiken Holmgren
Ingrid Eiken Holmgren inför kod. Foto: Jeanette Hägglund.

Ny kod tydliggör leverantörskraven

Vid årsskiftet införde Statens fastighetsverk en inför ansvarskod för leverantörer. Koden ingår nu i alla annonserade upphandlingar och ställer krav på bland annat affärsetik, miljö och arbetsvillkor.


Statens fastighetsverk har gjort stora ansträngningar för att skärpa förvaltningskulturen efter 2017 års korruptionshärva som bland annat fick generaldirektören på fall. Vid årsskiftet införde verket en ansvarskod för leverantörer.

– Statens fastighetsverk arbetar på medborgarnas uppdrag och vi vill samverka med seriösa och ansvarstagande leverantörer, säger generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren som förklarar att ansvarskoden definierar viktiga krav och förväntningar på detta samarbete.

Koden som tagits fram ska gälla för leverantörer, inklusive konsulter och entreprenörer, som arbetar på uppdrag av Statens fastighetsverk.

Krav ställs på bland annat affärsetik, miljö och arbetsvillkor. Koden bygger på den statliga värdegrunden samt på konventioner och deklarationer om mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, antikorruption och miljö.

– Den är en del i arbetet med att bidra till de globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030, säger Anna Åström, hållbarhetschef vid Statens fastighetsverk.

Sedan årsskiftet ingår ansvarskoden som avtalsvillkor i alla annonserade upphandlingar. Övriga leverantörer förväntas också respektera koden och föra en dialog med Statens fastighetsverk om utmaningar och möjligheter.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *