Dan Sjöblom
Dan Sjöblom får nio av tio upphandlare att ändra rutiner. Foto: Håkan Flank.

Får nio av tio upphandlare att ändra sig

Fem år med nuvarande regler för upphandlings­skadeavgift har stärkt statskassan med 24 miljoner kronor. Enligt Konkurrensverket får böterna dessutom nio av tio upphandlande enheter att ändra arbetssätt.

Konkurrensverket har i sin övervakande verksamhet otillåtna direktupphandlingar i fokus. Verket har enligt sin årsredovisning lagt fortsatt vikt vid talan om upphandlings­skadeavgift.

Sammanlagt 17 ansökningar om upphandlingsskadeavgift lämnades under 2015 in till förvaltningsrätt. Den absoluta lejonparten, 15 stycken, av dessa ansökningar skedde på eget initiativ (fakultativ). Två ansökningar handlade om obligatorisk upphandlingsskadeavgift, där lagen ställer krav på Konkurrensverket att agera.

I fjol var det fem år sedan nuvarande regler om upphandlingsskadeavgift infördes. Den utvärderingsrapport som då gavs ut ger vid handen att domstolarna dömt ut närmare 24 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, fördelat på 45 ärenden och 36 olika myndigheter.

Böteskraven har effekt. Nio av tio upphandlande myndigheter som Konkurrensverket krävt på upphandlingsskadeavgift har gjort organisatoriska förändringar, eller ändrat i sina rutiner, för att undvika att göra fel framöver.

Vanligast är förändrat arbetssätt. Därefter kommer justeringar av inköpsrutiner och förändringar i arbets- eller rollfördelning. Kompetensförstärkningar utgör också en stor del av de förändringar som bötesdrabbade upphandlare genomfört.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *