Brian Mikkelsen
Brian Mikkelsen vill sänka tröskeln. Foto: Helle Moos.

Lovar lägre kostnad för att lämna anbud

Företagens höga kostnader för att lämna anbud i offentliga upphandlingar fortsätter att oroa i Danmark. Näringslivsminister Brian Mikkelsen lovar nu att rätta till saken.

Leda upphandlingar effektivt
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Upphandla funktion i praktiken
GDPR & offentlig upphandling
Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt

Höga anbudskostnader hämmar i synnerhet små företags intresse för att konkurrera om offentliga affärer. I Danmark avslöjar en stor studie att dessa kostnader i vissa branscher snittar på hela nio procent av kontaktsvärdet.

Många anbud kostar dessutom betydligt mer än så att arbeta fram. Enligt rapporten från Cops (Center for forskning i offentligt-privat samspil) kan den samlade transaktionskostnaden i specialfall uppgå till hela 45 procent av kontraktets värde.

Larmrapporten har fått näringslivsminister Brian Mikkelsen att reagera. Han utlovar nu en rad initiativ för att minska kostnaden för de entreprenörer som vill leverera till den offentliga sektorn.

– Företagens kostnader för att delta i offentlig upphandling måste sänkas, säger han.

Varför är detta en prioriterad uppgift?

– Om det är för dyrt och för krångligt att lämna anbud riskerar vi att få dyrare och sämre lösningar i det offentliga.

Fast svaret på frågan om hur detta ska gå till mer exakt är dock svävande. Det handlar om vägledning och spridning av bästa praxis.

Det offentliga Danmark köpte i fjol varor och tjänster från privata företag för motsvarande cirka 400 miljarder kronor. Räkna med att den summan kommer att öka framöver. Regeringen arbetar med en plan för hur fler offentliga uppgifter ska kunna konkurrensutsättas.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *