Fjolårsvinnarna har dragit nytta av Anbudspriset på många sätt. Foto: Anbudspriset.

”Ett kvitto på att vi hittat rätt”

ANBUDSPRISET 2018 Ett kvitto på en lyckad upphandling och ett bevis på vad organisationen som helhet kan prestera under rätt förutsättningar. Vinnaren av fjolårets Anbudspris, Martin Kruse, berättar att priset gjort nytta både inom och utom Arbetsförmedlingen.

IKEA

Anbudspriset 2017 gick till Arbetsförmedlingen. Juryn, som består av leverantörer till offentlig sektor, prisade verksamhetsområdeschefen Martin Kruse med kolleger för en både intelligent och innovativ upphandling av stöd- och matchningstjänster.

– För oss var priset inte bara ett kvitto på att vi hittat rätt i uppläggningen av upphandlingen utan också att den resulterade i högre tjänstekvalitet.

Martin Kruse noterar att upphandlingsfunktioner i landets kommuner, landsting och myndigheter ofta har tuffa förutsättningar för att göra ett bra jobb:

– Med god framförhållning och ett öppet och innovativt förhållningssätt från beställaren av en upphandling frigörs möjligheter till goda och innovativa affärer.

Anbudspriset gav Arbetsförmedlingen möjlighet att koppla ihop de goda förutsättningar som gavs inför upphandlingen med ett framgångsrikt resultat.

– Det hjälper oss internt att i framtiden få så bra förutsättningar som möjligt inom vår egen organisation.

Han anser att priser och utmärkelser, rent generellt, har ett värde eftersom de ger en möjlighet att uppmärksamma och premiera gott arbete. Att sätta ljuset på viktiga framgångsfaktorer i arbetssätt är viktigt:

– Även om ett pris kan vara ”smalt” i allmänhetens ögon har det ofta ett mycket stort värde att uppmärksammas inom sin egen profession.

Har ni på fler sätt dragit nytta av att ha vunnit priset?

– Absolut. Vid till exempel rekrytering är det självklart mycket värdefullt att kunna prata om ett pris som detta, eftersom det på ett bra sätt visar vad organisationen som helhet kan prestera.

Har den prisade modellen kommit till användning i fler upphandlingar?

– Alla affärer måste ju utformas och upphandlas utifrån sina specifika krav och förutsättningar. Modellen går därmed inte att rakt av återanvända i sin helhet, men vi har dragit nytta av flera av de komponenter som bidrog till helheten.

Vad gladde dig mest med Anbudspriset?

– Att vi inte belönades för ett teoretiskt ”luftslott”. I och med att upphandlingen gjordes redan 2014 var avtalens funktion och effekter väl kända när juryn gjorde sitt val.

Till våren är det dags att utse nästa mottagare av Anbudspriset. Hjälp juryn med att identifiera goda offentliga affärer genom att nominera prismottagare senast den 18 december.


P2P före årsskiftet

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *