Arbetsförmedlingen tog hem Anbudspriset.

Anbudspriset till Arbetsförmedlingen

UPPDATERAD Anbudspriset 2017 går till Arbetsförmedlingen och Martin Kruse. De har genomfört en både intelligent och innovativ upphandling, enligt juryn som består av leverantörer till offentlig sektor.

Förenklingsutredningen Malmö

Martin Kruse kammar hem Anbudspriset 2017 som idag delades ut under Almegas Upphandlingsdag. Arbetsförmedlingens upphandlingschef tog priset för upphandlingen av tjänsten Stöd och matchning.

– Vi är jätteglada för det här priset, särskilt som det är företagens pris till en upphandling som de tycker är bra och som utvecklar marknaden, säger Martin Kruse till Inköpsrådet.

Han förklarar att Arbetsförmedlingen har en upphandlings- och inköpspolicy som ganska tydligt pekar ut just den goda affären som ett av de viktigaste områdena:

– Och goda affärer sker som bekant bara när både köpare och säljare är nöjda.

Maria Krantz, ordförande i juryn och representant för Semantix, beskriver upphandlingen som intelligent och innovativ:

– Systemet med rating av leverantörer ger ett effektivt avtal med tydlig återkoppling på kvalitet.

Motiveringen till att priset hamnar hos just Arbetsförmedlingen att att man genom ett gediget förarbete, tät dialog med marknaden och med lärdomar från tidigare upphandlingar handlat upp en tjänst som når uppsatta mål på en hård arbetsmarknad.

Rent praktiskt har upphandlingen genomförts enligt LOV, lagen om valfrihetssystem. Det system för rating av leverantörerna som Arbetsförmedlingen har utvecklat hjälper deltagarna att välja leverantör. Längre fram kommer det också att kunna ligga till grund för att avveckla de leverantörer som inte levererar tillräckligt goda resultat.

– Till de viktigaste lärdomarna från upphandlingen hör att ge sig själv tid till ordentliga förberedelser, säger mottagaren av Anbudspriset 2017.

Martin Kruse tog med sig sina kollegor upp på scenen för att ta emot priset som delades ut i Münchenbryggeriet i Stockholm. På scenen fanns förutom upphandlare och avtalscontroller även den interna beställaren som har lagt ned mycket tid i förarbetet till upphandlingen, vilket enligt Martin Kruse är nyckeln till en lyckad upphandling.

Anbudspriset delas ut för tredje året i rad. Syftet är att premiera god dialog och samarbete med marknadens aktörer. Linda Bjarle från Helsingborgs stad och Stockholms läns landstings Lisa Borgh var också nominerade till priset.

– Nu vill vi fortsätta att utveckla våra affärer så att Arbetsförmedlingens tjänster, både för våra arbetssökande och för myndighetens egen utveckling, blir så bra som möjligt, summerar Martin Kruse.


Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt
Upphandla funktion i praktiken
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Leda upphandlingar effektivt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *