Emil Källström
Emil Källström vill se bred enighet kring propositionen. Foto: Anna Simonsson.

Han ska bekämpa upphandlingsproppen

Upphandlingspropositionen kommer att vara fortsatt het under hösten. Centerns Emil Källström säger att han ska göra vad han kan för att värna de små företagen.

Regeringens upphandlingsproposition kommer att bli ett hett politiskt debattämne under hösten inför utskottsbehandling och så småningom omröstning. I alla fall om Centerns ekonomisk-politiske talesman Emil Källström får som han vill.

– Det här kommer vi inte låta passera, poängterar han och syftar framför allt på att en ökande upphandlingskomplexitet försvårar för små företag att konkurrera om de offentliga affärerna.

Emil Källström menar att civilminister Ardalan Shekarabi just nu driver landets två mest företagsfientliga politiska processer: ny upphandlingslag och välfärdsutredningen. Hans förhoppning är att regeringen ska dra tillbaka propositionen och göra om så att den kan samla ett brett stöd när det blir dags för omröstning i riksdagen.

Nu närmast kan riksdagsledamöterna skriva följdmotioner som är relaterade till regeringens propositioner. Senast den 21 september ska de vara inlämnade.

Mycket talar för att en hel del av motionerna kommer att gå på temat upphandling. Antar att du kommer att följdmotionera?

– Givet.

Steget därefter är beredning av propositionen i finansutskottet. Här ser Emil Källström två alternativ för oppositionens del: antingen att arbeta för att avslå propositionen i sin helhet eller försöka städa bort de delförslag som mest går på tvärs med alliansens politik.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *