Ulf Lindberg
Ulf Lindberg är kritisk. Foto: Daniel Olsén.

”Oansvarigt av regeringen att inte söka ett brett parlamentariskt stöd”

Alla detaljer i regeringens upphandlingsproposition är ännu inte kända. Det hindrar inte Almegas Ulf Lindberg från att vara kritisk.

Precis innan riksdagsledamöternas sommarlov inleds kommer regeringen med sin upphandlingsproposition. Lagrådets kritik till trots står regeringen fast vid obligatoriska krav på villkor i nivå med kollektivavtal för lön, arbetstid och semester medan reglerna för tjänstepension och försäkringar görs frivilliga.

Trots att innehållet ännu inte är känt i detalj är de första oroade kommentarerna från företagarhåll redan här. Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega, anser att förslaget riskerar göra offentlig upphandling krångligare och dyrare med färre anbudsgivare:

– Det är oansvarigt att inte söka ett brett parlamentariskt stöd i en så viktig fråga.

Han konstaterar att Lagrådet och en lång rad andra remissinstanser har varit kritiska till förslaget. Själv ser han det nya regelverket som tydligt avsteg från den svenska modellen:

– Offentliga upphandlingar på bland annat kommunal nivå kommer att tvingas tolka kollektivavtal, vilket skapar en normerande effekt på lönesättningen eftersom de kommer lyfta fram vissa kollektivavtal framför andra.

Almega ser också en tydlig risk att svenska företag missgynnas. Utländska företag med utstationerad arbetskraft kommer att undantas för krav på försäkringar och pensioner i de upphandlingar där sådana krav ställs.

– Det här riskerar i förlängningen att svenska företag flyttar utomlands, säger Ulf Lindberg vars Almega istället efterlyser bättre dialog och uppföljning i offentliga upphandlingar.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *