Pär Larshans
Pär Larshans vill se mer återvunnet. Foto: Ragn-Sells.

Dags att omfamna återvunna material

Att köpa varor som är helt eller delvis produceras av återvunna material gör gott för miljön. Ändå noterar Ragn-Sells att bara fyra procent av landets kommuner har med den målsättningen i upphandlingspolicyn.


När landets kommuner upphandlar är de dåliga på att ställa krav på att återvunnet material ska ingå i produkterna. Enligt miljöföretaget Ragn-Sells kartläggning prioriteras inte heller varor som innehåller återvunnet material framför andra varor.

– Genom att kräva mer återvunnet material när de köper in varor skulle de kunna ge omställningen till en cirkulär ekonomi en rejäl knuff framåt, menar Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.

Av Sveriges 290 kommuner har 200 stycken besvarat på Ragn-Sells enkät. Endast åtta säger sig ha krav på återvunnet material i sina riktlinjer för upphandling. Nära nio av tio kommuner uppger att de inte ställer några sådana krav.

Vårt sätt att leva i dag bygger enligt Pär Larshans på en ohållbar användning av jordens resurser:

– Kommunerna kan bidra till en förändring, om de använder skattebetalarnas pengar till varor som inte kräver att vi hela tiden bryter nya resurser.

Lagen om offentlig upphandling ger möjlighet att ställa hållbarhetskrav vid upphandlingar.

Perstorp, Lilla Edet, Salem och Håbo har riktlinjer för upphandling som prioriterar varor producerade av återvunnet material framför andra varor. Borlänge är den enda kommun som i enkäten svarat att det finns ett mål för när en viss andel av de upphandlade varorna ska bestå av återvunnet material.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *