Regeringsförhandlingarna i Norge har resulterat i att Venstre tar plats i regeringen tillsammans med Høyre och Fremskrittspartiet. Statsminister Erna Solberg är dock noga med att påpeka att det inte är en ny regering, utan en utvidgning av den tidigare tvåpartiregeringen.
De tre partierna har kommit överens om en plattform för sitt arbete under mandatperioden. Offentlig upphandling har i den fått oväntat stor betydelse.
Som Inköpsrådet tidigare rapporterat står utbildning av inköpare betydligt högre på den norska agendan än på den svenska. I plattformen fastslås, än en gång, vikten av att kompetensutveckling av offentliga upphandlare inom stat och kommun.
Regeringen vill också aktivt använda den samlade offentliga upphandlingskraften, cirka 500 miljarder kronor per år, för att nå miljö- och välfärdsmål.
Inköpen ska bidra till innovation, antingen genom skärpta skallkrav eller så kallade utvecklingskontrakt. Särskilt läkemedel pekas ut som ett område där det bör sörjas för att de samlade inköpen kommer samhället till gagn genom forskning och innovation.
Att uppmuntra miljövänliga lösningar kommer att bli viktigt mål för norska upphandlare. Målet är bland annat att stimulera efterfrågan på traditionella produkter, såsom cement och asfalt, som framställs i nya och mer energisnåla processer.
Den ”norska modell” som säger att miljökrav ska viktas till minst 30 procent i utvärderingsmodeller ska fortsätta att användas. Om det inte går att formulera konkreta miljö- och utsläppskrav, vill säga.
Landets näringslivsorganisationer applåderar dessutom ambitionen att minska alla former avkonkurrenssnedvridning, vilket ska göra det lättare för mindre företag att utvecklas och ta hem offentliga kontrakt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer