Även om läkare och sjuksköterskor står i fokus i debatten kring inhyrd personal finns det ännu en personalkategori som ofta direktupphandlas felaktigt. Bristen på socionomer har fått både kommuner och regioner att slira på regelverket i jakten på konsulthjälp.
Konkurrensverket granskar, efter tips till sin visselblåsartjänst, Region Gotlands konsultköp. Enligt lämnade uppgifter har regionen under år 2018 direktupphandlat socionomtjänster för cirka 8,5 miljoner kronor.
Region Gotland anser att det finns det rimliga förklaringar till varför konsulter direktupphandlades för att stötta individ- och familjeomsorgens arbete med barn och unga.
Enligt Christina Godarve, chef för individ- och familjeomsorgen, anlitades konsulterna vid tillfällen då arbetsbelastningen var hög och det inte fanns tillräckligt med socionomer anställda:
– Vi jobbade intensivt med att försöka rekrytera men tvingades ta in konsulter för kortare perioder.
Regionen poängterar att flera av konsulterna sedan tidigare var inkopplade i olika ärenden. För att inte få avbrott i utredningarna bestämde man sig för att fortsätta använda samma konsulter.
– Kontinuitet är oerhört viktig när det gäller barnärenden och en utredning ska slutföras inom 120 dagar, säger socialdirektör Marica Gardell.
Ett nytt system för att upphandla konsulter blev klart den första oktober förra året. Det bedöms kunna göra processen bättre och tydligare framöver.
– Men konsulter är dyrt och något vi försöker undvika. Vi jobbar hårt för att rekrytera de socionomer vi behöver, summerar hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer