Ragunda kommunhus
Kommunhuset i Hammarstrand. Foto: Ragunda kommun.

Borde ha räknat samman inköpen

Ragunda kommun borde ha annonserat en upphandling av hyrsocionomer. Det anser Konkurrensverket som, till skillnad från kommunen, lagt samman alla köp av detta slag.

Enligt upphandlingsreglerna ska inköp av varor eller tjänster av samma slag, som görs under ett räkenskapsår, räknas samman. Om kontraktsvärdet då är högre än direktupphandlingsgränsen ska upphandlingen annonseras.

Övervakande myndighet har hos Ragunda kommun identifierat sju olika avtal med Dedicare och Frilans finans under räkenskapsåret 2017. Sammanlagt handlar det om leveranser för närmare 1,9 miljoner kronor, alltså en bra bit över direktupphandlingsgränsen.

Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket, poängterar vikten av att annonsera upphandlingar så att fler leverantörer får möjlighet att lämna anbud:

– Då ökar möjligheten att det är det bästa anbudet till det bästa priset som vinner. Dessutom minskar risken för korruption, och för affärer med olämpliga leverantörer, om anbudsförfarande används.

Ragunda har under utredningen hävdat synnerlig brådska. Många nyanlända med behov, kombinerat med svårigheter att rekrytera, innebar påfrestningar på den kommunala organisationen. Även den upphandling som skulle genomföras sköts upp på grund av personalbrist.

Konkurrensverket vänder sig till förvaltningsrätten med sin begäran om 130 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för 2017 års inköp. Det noteras att kommunen haft brist på socionomer sedan år 2015. År 2016 köptes tjänster för närmare fem miljoner kronor, men de affärerna är preskriberade.

Ragunda kommun har inte besvarat Inköpsrådets önskan om en kommentar.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *