Region Västernorrland
Region Västernorrland krävs på 5, miljoner kronor. Foto: Lena Landar.

Rekorddyra hyrläkare i norr

De fyra norrlandslandstingens upphandling av hyrläkare kan få ett kostsamt efterspel. Konkurrensverket kräver sammanlagt 17,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Landstingen i Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten har enligt Konkurrensverket gjort otillåtna direktupphandlingar av bemanningstjänster. Det handlar om specialistläkare som direktupphandlades år 2017 eftersom en gemensam, annonserad, upphandling hade försenats.

Förseningen berodde dels på att landstingen hade annonserat upphandlingen för sent, dels på överprövning i domstol. Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket, säger att det inte är bra att hamna i ett avtalslöst tillstånd:

– Särskilt när det handlar om komplicerade anskaffningar är det viktigt att planera och organisera sina upphandlingar på ett sådant sätt att man kan annonsera dem i god tid.

Det sammanlagda värdet av de aktuella direktupphandlingarna uppgår till närmare 778 miljoner kronor. Konkurrensverket vänder sig nu till förvaltningsrätterna i med krav på att de fyra landstingen döms att betala böter.

Jämtland Härjedalen krävs på 3,5 miljoner kronor. Norrbotten ska enligt verkets ansökan betala 4 miljoner kronor, Västernorrland 5,5 miljoner kronor och Västerbotten 4,2 miljoner kronor.

Rikard Jermsten förklarar det höga beloppet, tillsammans drygt 17 miljoner kronor:

– När upphandlingar genomförs gemensamt genom ett ombud, i detta fall ett av de fyra landstingen, har varje upphandlande myndighet fortfarande ett eget ansvar att se till att upphandlingslagstiftningen följs.

Det är Västerbottens läns landsting som har samordnat upphandlingen. När Konkurrensverkets krav blev känt för några veckor sedan sa Tommy Svensson, servicedirektör vid landstinget:

– Vi har på inte på något sätt haft för avsikt att kringgå lagstiftningen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *