Martin Magnusson
Martin Magnusson tackar för sig. Foto: John Gille Columbus.

Särskilt nöjd med upphandlingsstrategin

Vid årskonferensen i Uppsala mister SOI en av sina verkliga profiler. Sex års styrelsearbete har gett Martin Magnusson många nyttiga erfarenheter, men nu är det dags för honom att lämna stafettpinnen vidare.

Efter sex års styrelsearbete lämnar Martin Magnusson styrelsen för Sveriges Offentliga Inköpare, SOI. Vice ordförandejobbet hör till de styrelseposter som ska fyllas med nya krafter vid årskonferensen i början av april.

– Visst känns det en smula vemodigt att lämna och jag kommer att sakna styrelsearbetet och alla styrelsekollegor, säger han och beskriver de sex åren som jätteroliga och utvecklande.

Varför lämnar du styrelsen?

– Det är en kombination av att jag suttit i styrelsen i sex år och att jag ska vara föräldraledig en större del av 2019.

Martin Magnusson är snabb med att poängtera att det går alldeles utmärkt att kombinera styrelsearbete med föräldraledighet. Det har både han och ordföranden Emma Breheim gjort tidigare:

– Men eftersom jag ändå har suttit så pass länge som sex år känns det naturligt att inte ställa upp för omval den här gången, utan istället ge någon annan engagerad medlem möjligheten att kliva in i styrelsen.

Att driva en så pass stor och aktiv förening som SOI tar tid. Att sätta av fritid är naturligt eftersom det är ett ideellt engagemang. Men för att styrelsearbetet ska fungera i praktiken behöver styrelseledamöterna använda en del av sin arbetstid, naturligtvis med arbetsgivarens samtycke:

– Med tanke på den kompetensutveckling, omvärldsspaning och nätverk som styrelsearbetet ger så är det väl investerad tid. Både för arbetsgivaren och för styrelseledamoten.

Martin Magnusson säger att SOI gett honom möjlighet att följa och påverka utvecklingen av den offentliga upphandlingen i Sverige. Han gläds över att ha fått samarbeta med många duktiga och inspirerande personer:

– Det har varit utvecklande för mig som person och gett mig ett stort kompetensnätverk och många nya goda vänner, något jag haft otroligt stor nytta av i min roll på hemmaplan här i Karlstads kommun och tidigare även på Landstinget och Region Värmland.

Som exempel på insatser som gjort skillnad nämner han den nationella strategi för inköp i offentlig sektor som presenterade under Almedalsveckan 2015.

– Året efter kom regeringen med sin nationella upphandlingsstrategi och det kändes gott i hjärtat när civilminister Ardalan Shekarabi berättade att den till vissa delar påverkats av SOI:s strategi.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *