Daniel Helldén
Daniel Helldén i vitestagen. Foto: Karin Röse.

Plogfusk ifrågasätter upphandling

Efter förnyad kritik mot vinterns snösväng i Stockholm inleder kommunen en extern revision. Detta sedan indikationer kommit om fusk från upphandlade entreprenörers sida.

Framför allt gångtrafikanter har haft rejäla problem med framkomligheten i en vintrig huvudstad. Stockholms stad har redan hotat med viten för fall där snöröjningen och halkbekämpningen inte fungerat.

Nu kommer nya uppgifter – om att de upphandlade entreprenörerna har fuskat medvetet.

– Vi visste att det har slarvats med sandningen, men dessa uppgifter indikerar att det skulle ha förekommit systematiskt fusk från entreprenörernas sida vilket är graverande om det skulle visa sig att det stämmer, säger Daniel Helldén, miljöpartistiskt trafikborgarråd.

En särskild revision har nu tillsatts för att få en ordentlig genomlysning av snöröjningen. Daniel Helldén poängterar vikten av att snöröjning och halkbekämpning fungerar i hela staden:

– Skattepengar ska gå till de ändamål de avsatts för, uppgifter om eventuellt fusk är upprörande, för alla stockholmare.

Vänsterpartiet vill titta på möjligheterna att ta tillbaka stadens snöröjning i kommunal regi. Rikard Warlenius, vice ordförande i Trafiknämnden:

– Vi menar att hela systemet för snöröjning med en massa privata entreprenörer inte funkar och att stadens styre måste se över möjligheterna att ta tillbaka snöröjningen i kommunal regi eller åtminstone skärpa kontrollerna.

Enligt SVT:s intervjuer med en insatt källa struntar entreprenörerna i vissa uppdrag som ingår i de upphandlade avtalen för att istället leta mer lukrativa extrajobb.

– Det är tydligt att det här är satt i system och att Stockholms stad är alldeles för naiva i förhållande till företagen som utför snöröjningen, summerar Rikard Warlenius.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *