Daniel Helldén
Daniel Helldén i vitestagen. Foto: Karin Röse.

Utesluter inte vite för halkan

Snöröjning och sandning har varit ett hett samtalsämne i vintriga Stockholm. Trafikborgarrådet Daniel Helldén skyller halkan på de upphandlade entreprenörerna och hotar med vite.


Stockholms stad har slirat på snöröjningen. Tusentals klagomål har kommit in, inte minst från fotgängare.

– Stockholmarna måste få en bättre snöröjning, inte minst av gångytor och trottoarer. Den snöröjning som finns idag måste också fungera. Därför är det uppseendeväckande att vissa entreprenörer inte skött sitt åtagande, säger Daniel Helldén, miljöpartistiskt trafikborgarråd.

Trafikkontorets uppföljning visar på entreprenörer som genomfört ett både viktigt och uppskattat uppdrag. Samtidigt finns det sådana som inte fullföljt sitt åtagande.

– Därför är det bra att staden nu kommer att utdöma viten för entreprenörer som inte levt upp till vad de åtagit sig. När stockholmarna inte fått den service vi gemensamt betalar för är det självklart att staden måste agera, säger Daniel Helldén.

Trafikborgarrådet utlovar successiva ambitionshöjningar av snöröjningen för gående i de nya upphandlingar som görs. Från och med vintern 2019/2020 ska det exempelvis bli bättre i Hägersten-Liljeholmen, Bromma, Skärholmen och Älvsjö.

Inför upphandlingen slås fast att ge ökad framkomlighet för oskyddade trafikanter och kollektivtrafikresenärer. Nu startar en upphandling för innerstaden, Hässelby-Vällingby och Järva. Här ska snöröjningen i ytterstaden likställas med den i innerstaden samtidigt som gående prioriteras upp.

– Vi gör successiva ambitionshöjningar av snöröjningen för gående i alla de nya upphandlingar som görs.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *