Roger Himmelsköld
Roger Himmelsköld, byter arbetsgivare efter sju år som upphandlingschef vid Uppsala universitet.

Byter från stat till kommun

Roger Himmelsköld blir ny upphandlingschef i Huddinge kommun. Från sina år på Uppsala universitet är han mest stolt över att ha infört två system som saknar motsvarighet hos andra upphandlande myndigheter i Sverige: Elad och avtalsuppföljning på entreprenad.


Roger Himmelsköld lämnar sin tjänst som upphandlingschef på Uppsala universitet för att bli upphandlingschef i Huddinge kommun. Han tillträder den nya tjänsten den 10 december.

Roger Himmelsköld är ledamot i SOI:s styrelse och påbörjade sin bana som upphandlare på Statskontoret 1995. Innan han tillträdde sin senaste tjänst vid Uppsala universitet var Roger Himmelsköld kommunal upphandlingschef, men då i Tierps kommun.

– Jag ser nu fram emot att komma tillbaka till den kommunala världen och mötet med politiker, kommuninvånare och det lokala näringslivet, säger Roger Himmelsköld.

Under sina sju år som upphandlingschef vid Uppsala universitet har Roger Himmelsköld infört de strukturer och rutiner för upphandling och inköp som behövs när man ska arbeta med hela affären, men också lösningar som han utvecklat tillsammans med medarbetarna.

På frågan vad han är mest stolt över att ha åstadkommit under sina sju år som upphandlingschef pekar Roger Himmelsköld på Elad och avtalsuppföljning på entreprenad, två lösningar som han inte har sett någon annanstans inom svensk offentlig upphandling.

Med systemet Elad kan medarbetare i verksamheten lägga in information om de direktupphandlingar som de vill göra. På upphandlingsavdelningen kontrollerar personalen om det finns befintliga ramavtal som ska användas, om köpet innebär att direktupphandlingsgränsen överskrids och en upphandling måste påbörjas eller om en direktupphandling är okej i detta fall.

– Det är inget märkvärdigt system, men det leder till färre otillåtna direktupphandlingar, högre avtalstrohet och hjälper till med dokumentationen om det blir en direktupphandling, säger Roger Himmelsköld.

En del av avtalsuppföljningen har lagts ut på en upphandlad leverantör som letar efter avvikelser i inkomna fakturor gentemot det underliggande avtalet. Leverantören får ersättning i form av en procentsats av de belopp som kan begäras tillbaka av de leverantörer som har fakturerat felaktiga belopp.

– Vi har bara börjat med detta och resultatet är inte färdigt, men vi har redan sett att det finnas betydande summor att få igen.


Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *