OFFENTLIG MARKNAD I TILLVÄXT

Shoppar loss för 844 miljarder

Fredrik Tamm

Fredrik Tamm har koll på marknaden. Foto: Doublecheck.

Landets upphandlare har inte mindre än 21 procent av brutto­national­produkten i sina händer. Under fjolåret införskaffade offentlig sektor varor och tjänster för 844 miljarder kronor.


De årliga offentliga inköpen motsvarar cirka 21 procent av Sveriges bruttonationalprodukt. I fjol uppgick den offentliga marknadens värde till 844 miljarder enligt en färsk analys från marknadskonsultföretaget Doublecheck.

Siffran för år 2014 var 823 miljarder kronor och under 2013 handlades det för 765 miljarder kronor. Fredrik Tamm, sakkunnig inom offentlig verksamhet och grundare av Doublecheck, konstaterar att det totala värdet av den offentliga marknadens affärer ökar:

– Den offentliga marknaden har blivit attraktivare än någonsin och med fler leverantörer med intresse i den offentliga affären.

Under fjolåret var antalet unika levererande företag rekordhögt, 215 000 stycken. År 2014 hade offentlig sektor 202 000 leverantörer.

Doublechecks beräkningar bygger på analys av faktiska utbetalningar. Förutom att beskriva det totala värdet av den offentliga marknaden ger den metoden en tydlig inblick i hur de offentliga inköpen fördelas.

Till de leverantörer som insett den offentliga marknadens vikt hör Peab som från 2014 ökat från 1,6 miljarder kronor till fjolårsnoteringen 4,2 miljarder kronor. Listan över de största leverantörerna till offentligs sektor toppas av Saab. Även Atea säljer mer än Peab.

De tio bolag som ökat sin försäljning allra mest mellan 2014 och 2015 är IBM tätt följt av Strukton Rail. Därefter kommer Peab, Saab Kockums, Fazer Food Services, GKN Aerospace, Dustin, Zerochaos, Ica-banken och Skandikon.

Fredrik Tamm poängterar att det finns stora pengar, i häradet 80 miljarder kronor, att tjäna på bättre styrning av inköpen. Han vill se beslutsfattarna visa prov på ett starkt ledarskap genom att våga ta in det offentliga inköpet i ledningsgruppen och den strategiska planeringen av verksamheten:

– Med ökat fokus på funktion och hållbarhet samt att våga ta dialogen med marknadens aktörer gällande definition av kvalitetsbegrepp kommer parternas möjlighet att gemensamt skapa bättre affärer att öka.

Notera att Doublechecks siffror är bruttoutbetalningar, alltså inklusive moms, på grund av att olika varor och tjänster har olika momssats.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *