Christer Östlund
Christer Östlund oroas över tysta företagare. Foto: Svenskt Näringsliv.

”Många vågar inte klaga”

Var tredje företagare försöker undvika problem genom att inte klaga på sin kommun. Det framgår av Svenskt Näringslivs enkätundersökning om företagsklimatet.


Företagare tvekar över att i bland annat upphandlingssituationer framföra kritik mot sina hemkommuner. Trots att det kanske hade varit befogat.

Orsaken till att näven ofta knyts i fickan är oro för att kritik kan leda till negativa konsekvenser.

– Det kan handla om oro för att det ska påverka deras deltagande i offentliga upphandlingar eller för att få olika tillstånd, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

I organisationens enkät kring det svenska företagsklimatet finns varje år ett par extrafrågor. Denna gång fick 31 000 företag svara på om de någon gång känt tvekan över att lämna klagomål till kommunen med risk för att detta kommer att påverka företaget negativt.

Sammanlagt närmare 25 procent av dem som svarat på frågan har aldrig haft behov av att klaga. Tio procent säger sig ha tvekat vid flera tillfällen medan 20 procent av företagarna uppger att de tvekat vid något tillfälle. 36 procent säger att de aldrig tvekat på att klaga medan nio procent inte vet.

Vilhelmina har högst sammanlagd andel tvekande, 58 procent, medan Sollentuna ligger bäst till med tolv procent.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *