Sverige kan ha fått en motsvarighet till den danska ”Atea-affären” där en rad offentligt anställda tagit emot IT-produkter såsom mobiler och digitalkameror. Riksgäldens personalansvarsnämnd har beslutat att åtalsanmäla elva medarbetare för skälig misstanke om mutbrott alternativt förskingring.
Enligt en fakturagranskning har de anställda har mellan åren 2012 och 2016 mottagit bland annat surfplattor, spelkonsoler och presentkort av en upphandlad utbildningsleverantör. Riksgäldsdirektör Hans Lindblad säger att ärendena kommer att överlämnas till åklagare.
– Det inträffade är allvarligt och det riskerar att påverka förtroendet för oss som myndighet.
I ett pressmeddelande skriver Michael Schebesta, vd för Labcenter, att det emot företagspolicyn att ägna sig åt någon form av muta.
IT-utrustningen förklaras med utbildningskonceptet där praktiskt labbande står i fokus. För att främja fortsatt labbande även efter avslutad utbildning kan man välja till ett ”labbtillbehör”. Deltagaren kan köpa utbildningen utan detta tillbehör, men om den är köpt med denna hårdvara står det angivet på fakturan.
– Den affärsmässiga relationen är mellan Labcenter och den betalande parten, som sedermera är ägaren av labbtillbehöret som ingår i utbildningen.
Mycket talar därmed för att kursdeltagarna behållit utrustningen, till ett sammanlagt värde på innemot 100 000 kronor, som ”sin egen”.
Nu är det upp till åklagare att avgöra ärendena. Hans Lindblad:
– Vi på Riksgälden har att se över våra rutiner för bland annat hur utbildningar bokas och godkänns. Men framför allt måste vi fortsatt jobba internt med etikfrågor och vad det innebär att arbeta på en myndighet i medborgarnas tjänst.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer