Atea
Besvärande dansk mutaffär. Foto: Atea.

Ateamutor ger fängelsestraff

Atea är indraget i dansk offentlig sektors kanske största mutaffär någonsin. I december blev de tre första personerna dömda för att ha tagit emot elektronikprodukter och i år hålls fler rättegångar.

I vad som kan komma att utvecklas till Danmarks största mutaffär gjorde Sydsjællands och Lolland-Falsters Politi i fjol tillslag på 17 olika adresser. Utöver hos Region Sjælland har man hälsat på hos Rigspolitiet och Kriminalforsorgen samt i företagslokaler och privata bostäder.

Atea har av allt att döma sedan år 2007 gett anställda inom Region Sjælland Koncern IT tillgång till ett särskilt konto med miljonbelopp för resor, middagar och privat konsumtion. Till de resor som genomförts sticker en till Dubai ut särskilt.

Företagets säljare har dessutom givit bort eller sålt IT-produkter till rejäla underpriser till personal hos offentliga nyckelkunder. Av sammanlagt dussintalet mottagare av muta har en domstol i Glostrup avhandlat sju mål – och då är ändå inte ”Region Sjælland-affären” helt utredd.

Av de sju har fem blivit dömda, varav två till fängelse och resterande tre till samhällstjänst. Rätten accepterade inte förklaringar som att det rörde sig om produkter för testlån.

– Vi accepterar inte mutor och samarbetar fullt ut med polisen, poängterar Morten Felding, vd för Atea Danmark.

Företaget skyller en grupp medarbetare, som senare bröt sig ut för att konkurrera om offentliga IT-köp i ett nytt företag, för felen. En av dessa personer har dessutom polisanmälts av Atea med misstanke om att ha tagit med sig verksamhetskritiska dokument till bolaget 3A-it.

Frågan om Ateas eventuella skuld som givare av utrustning som datorer, surfplattor, kameror och routrar har rätten ännu inte tagit ställning till. Enligt uppgift till Computerworld vill Bagmandspolitiet, innan frågan om bestickning kommer upp, klara av målen mot mottagarna.

Statens Indkøb vid Moderniseringsstyrelsen har i kölvattnet av denna affär skärpt reglerna för uteslutning av anbud. Atea har uppdaterat sina etiska riktlinjer och även skärpt kontrollen över kostnader för kundarrangemang.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *