Andrea Sundstrand
Andrea Sundstrand ansvarar för kursen som är den enda i sitt slag i Sverige. Foto: Staffan Westerlund.

Ny distanskurs i upphandling för jurister

I januari i år startade Sveriges första distanskurs i offentlig upphandling vid Juridicum i Stockholm. Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt, är hjärnan bakom kursen.

För första gången kan nu jurister och andra, som inte går juristprogrammet vid Stockholms Universitet, ta en universitetskurs i offentlig upphandling. Den nystartade distanskursen grundas på en specialkurs i offentlig upphandling som sedan tidigare ges inom juristprogrammet, och intresset var stort när kursen nu blev tillgänglig för fler.

− Jag märkte att det var många som ville läsa specialkursen men som inte fick eftersom de inte gick på juristprogrammet. Då fick jag idén om den här kursen som även färdiga jurister skulle kunna läsa. Vi hade över 300 sökande till 30 platser. Jag hade gärna sett att alla sökande fått en plats, säger Andrea Sundstrand som är ansvarig och den som tagit fram kursen.

Kursen på 15 HP riktar sig alltså till jurister och ger grundläggande kunskaper i det rättsliga regelverket kring offentlig upphandling. Alla undervisning sker online och kursen hålls på halvfart under en termin. Detta för att jurister över hela landet ska kunna gå kursen vid sidan av sitt arbete.

− Kursen består av tio moduler som tar upp rättsområdets olika delar. Till varje modul hör artiklar och videofilmer som studenterna ska läsa in sig på, och sedan i slutet av varje modul har vi en onlinelektion där vi pratar om det de läst. I varje modul är det också ett antal rättsfall från svenska domstolar och från EU-domstolen. Efter varje lektion har vi ett litet test.

Varje student får också skriva ett individuellt PM samt några PM i grupp och i juni avslutas kursen med en tenta.

− Jag tyckte att det skulle vara tråkigt med bara skrivuppgifter och tenta, så därför lade jag in onlineföreläsningarna. Det här är en kurs som jag själv hade velat gå, säger Andrea Sundstrand.

Trots det nya tillgängliga upplägget var det många sökande som ändå inte var behöriga till kursen, på grund av att de inte läst någon juridik tidigare. Därför har Andrea Sundstrand nu förhoppningar om att kunna starta en liknande kurs men på en grundläggande nivå.

− För den skulle ingen tidigare juridik krävas, men den skulle fortfarande handla om det rättsliga regelverket för offentlig upphandling eftersom det är mitt område.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *