Martin Kruse
Martin Kruse hör till utredningens experter. Foto: Lina Siksjö.

Han ger röst åt alla upphandlare

Den expertgrupp som ska bistå överprövningsutredare Anna Ulfsdotter Forssell består av idel bekanta namn. Flertalet är jurister, bara en är upphandlare.

Förenklingsutredningen Malmö

Det vimlar inte av upphandlare bland främst jurister och rättssakkunniga i den expertgrupp som regeringen utsett för att bistå nya överprövningsutredningen. Martin Kruse, verksamhetsområdeschef vid Arbetsförmedlingen och styrelsemedlem i Sveriges Offentliga Inköpare, hoppas ändå att kunna påverka:

– Man får inte glömma det praktiska perspektivet och betydelsen som våra regelverk har för alla landets upphandlare och inköpare när reglerna ses över. Det perspektivet hoppas jag kunna företräda på ett bra sätt.

Han beskriver vardagen för sina kollegor i ”skrået” som mycket komplex och utmanande. Därför är verksamhetsperspektivet viktigt för honom: det vill säga vad en enklare lagstiftning och reviderade regler för överprövning kan göra för landets upphandlande enheter inom kommun, landsting och stat.

– Med ett enklare regelverk tror jag att vår kompetens kan användas mer för att öka kvalitet och effektivitet och frigöra innovation i den offentliga affären.

På Arbetsförmedlingen chefar Martin Kruse för en relativt stor upphandlings- och inköpsverksamhet. Här upphandlas mycket som skulle påverkas påtagligt om möjligheten till förenklingar utnyttjas:

– Vi har också mycket stora utmaningar med överprövningar och regelförändringar kan vara ett komplement till de utvecklade upphandlingsmetoder som också behövs för att motverka det.

Övriga medlemmar i expertgruppen: Amir Daneshpip (Front advokater), Anders Asplund (Upphandlingsmyndigheten), Anna Ekberg (Kammarkollegiet) Birgitta Henriksson (Kammarrätten i Göteborg), Ellen Hausel Heldahl (Svenskt näringsliv), Emma Regnér (Finansdepartementet), Erik Murray (Näringsdepartementet), Eva Sveman (SKL), Magnus Ehn (Konkurrensverket), Maria Andersson Müller (Finansdepartementet), Maria Vestergren (Justitiedepartementet), Oscar Taxén (Kommunal), Patricia Lehman (Fortum), Pär Cronhult (Den nya välfärden), Rickard Lindmark (FMV), Sara Westerlund (Finansdepartementet), Sofia Tot (TCO), Stefan Holm (Almega), Tomas Kjellgren (Förvaltningsrätten i Linköping), Ulrica Dyrke (Företagarna), Victor Hagstedt (Försvarsdepartementet) och Åsa Edman (SKL Kommentus).


Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt
Upphandla funktion i praktiken
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Leda upphandlingar effektivt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

2 reaktioner på ”Han ger röst åt alla upphandlare

  1. Ser dock att åtminstone en av juristerna har arbetat som upphandlare (Rickard Lindmark på FMV har ett förflutet som upphandlare på Försvarsmakten).

    1. Blir väl en utredning som sätter juristerna i ljuset och inte den bästa affären för de som vill göra en bra affär!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *