Kött-och charkprodukter, potatis, färskt bröd och kolsyrade drycker är de produktområden som nu är färdiga med ramavtal som börjar gälla 1 oktober.
Totalt fem lokala leverantörer får förtroendet att leverera till fem kommuner: Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro och Malung-Sälen.
De tre förstnämnda står bakom den inköpscentral som leds av Mora kommun och som genomför livsmedelsupphandlingarna.
Upphandlaren Johan Eriksson pekar på att den förra upphandlingen som genomfördes 2017 lade en bra grund för inriktningen att få fler lokala leverantörer intresserade.
-Vi tycker att vi fått väldigt bra genomslag för ambitionen att fler lokala producenter ska vara med och konkurrera. Att grundavtalet är på tre år har tagits emot positivt och som vi upplever det gjort att livsmedelsproducenterna vågat satsa ordentligt på den här upphandlingen.
-Direktiven är sedan tidigare tydliga från politiskt håll om att vi ska jobbar hårt för att främja konkurrensen och det har lagts ner en hel del arbete dialog för att motivera leverantörsmarknaden att se möjligheterna med våra livsmedelsupphandlingar, säger Johan Eriksson om avtalet med ett beräknat värde årligen av åtta miljoner kronor.
Totalt handlar de fem kommunerna livsmedel för omkring 40 miljoner kronor per år och där upphandling för det stora grossistavtalet plus frukt och grönt pågår med planerad avtalsstart 1 december
I linje med den utveckling som Ekomatcentrum noterat lyfter de fem kommunerna fram att fokus delvis skiftat från ekologiska varor till att den mat som köps in ska vara närproducerad.
-Kostcheferna har angett en radie på 30 mil för att anse leverantörerna som lokala, men vi kan se nu att det blir betydligt kortare avstånd med de kontrakt som är klara. Totalt handlar det om fem lokala leverantörer, varav två inom kött och chark. Det ser lite olika ut där man kan täcka alla fem kommuner eller bara vissa kommuner, utifrån det att vi öppnat upp för att gynna konkurrensen, säger Johan Eriksson.
Tillsammans har de fem kommunerna drygt 50 000 invånare och på deras respektive webbplatser ges kött och chark-upphandlingen stort genomslag.
–Vi har fått arbeta hårt sen vi påbörjade den första upphandlingen för några år sen. Den förra upphandlingen blev bra och denna blev ännu bättre. Lyckligtvis kunde vi grannkommuner gå ihop och göra det tillsammans, säger Anna Hed, kommunstyrelseordförande i Mora.
Flera kommuner som exempelvis Orsa betonar också betydelsen av lokala leverantörer ur ett försörjningsperspektiv som en lärdom från pandemin.
Älvdalen lyfter fram ökade möjligheter att servera samiska rätter och Vansbro kommun ser avtalet som ett genombrott för lokala leverantörer.
Malung-Sälens kommun hyllar dialogen med lokala producenter och den översyn som var central för att forma förfrågningsunderlag.
–Jag tycker att våra kostchefer har gjort ett bra jobb för att motivera lokala företag att skicka in anbud till oss. Jag hoppas också att fler företagare från vår kommun finns med i våra framtida upphandlingar och att man ser möjligheten att leverera livsmedel till några av våra dalakommuner så att vi kan få fler lokala matproducenter, säger kommunalrådet Hans Unander.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer