Mediehus storsatsar på upphandling

Från första mars får Inköpsrådet och Upphandling24 samma ägare. Vi ställer sex frågor till Bo Nordlin, grundare av både Inköpsrådet och Upphandling24, om bakgrunden och konsekvenserna av affären.

Varför gör ni det här?
Inköpsrådet och Upphandling24 har till stora delar kopierat varandra. Vi har skrivit om samma nyheter på våra respektive sajter, hållit utbildningar i samma ämnen och arrangerat konferenser på ibland exakt samma tema. Det har inte gynnat någon. Tanken är att behålla både Inköpsrådet och Upphandling24, men att särskilja dem i större grad än idag. På så sätt kan vi bättre serva våra läsare, besökare och deltagare. De är hela orsaken till att vi existerar.

Vad innebär det här för läsare och deltagare?
På kort sikt inte så mycket. Det mesta kommer att rulla på som vanligt under respektive varumärke. Om några månader kommer både Upphandling24 och Inköpsrådet bättre att komplettera varandra, vara starkare och ge våra läsare och deltagare ett bredare urval av information och tjänster.

Försämras inte konkurrensen?
Det finns gott om andra medier som bevakar offentlig upphandling. Jag tänker då på bland annat Offentliga Affärer och Dagens Samhälle. Det finns också flera andra konferensarrangörer inom området som SOI, Upphandlingsdagarna, Upphandlingsforum och Upphandlingskonferensen. Samma sak gäller utbildningarna.

Vad händer med personalen?
Några följer med, några stannar kvar på Upphandling24:s moderbolag IDG och andra går vidare till nya utmaningar. Jag vill tacka alla för deras insatser och speciellt min kollega Ulrika Ajax som har drivit Upphandling24 under det senaste året.

Hur sker samgåendet?
Tekniskt sett köper AB Garamond, som ger ut Inköpsrådet, företaget PMP Public Media Partner AB, som i sin tur står bakom Upphandling24, Anbud24 och Inköp24.

Hur mycket fick ni betala?
Jag är en stark anhängare av de upphandlingsrättsliga principerna och då speciellt den om transparens och öppenhet. Men en klausul i köpeavtalet hindrar mig från att berätta några detaljer om avtalet, så jag måste tyvärr passa på den frågan.

Vi avslutar med en sportfråga: Hur känns det?
Det är en speciell känsla. Jag startade Upphandling24 år 2007, då som anställd på IDG. För snart fyra år sedan slutade jag på IDG och grundade Inköpsrådet. Än idag är jag berörd av mottagandet jag fick av läsare och besökare när jag startade Inköpsrådet. Nu känns det spännande och lite läskigt att ta det här steget. Jag ska göra mitt bästa för att det hela ska bli så smidigt som möjligt. Samtidigt är jag ödmjuk inför uppgiften att förvalta arvet efter både Inköpsrådet och Upphandling24.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *