Julia Gadd
Traineeprogrammet är bättre än vanlig utbildning, tycker Julia Gadd. Foto: Linnea Johansson.

Traineeprogram kan bli framgångssaga

I höstas skrev Inköpsrådet om ett nystartat traineeprogram för upphandlare i Västra Götalandsregionen. Nu har snart fem månader gått sedan starten och traineerna har kommit halvvägs in i programmet.


− Hela hösten fick de vara ute i verksamheterna för att förstå organisationen, berättar Ingemar Sesevic som är mentor åt traineerna. De var bland annat på våra depåer för att följa lager och logistikflödet, och en dag ägnades åt att aktivt följa kundärenden i kundservice. Nu börjar nästa del, då traineerna ska studera upphandlingsarbetet närmare.

Samtliga fem traineer har akademisk bakgrund, med olika inriktningar. Julia Gadd har läst företagsekonomi och tidigare arbetat med inköp genom skobranschen. Hon sökte till traineeprogrammet då hon ville arbeta i en organisation som gör nytta för samhället i stort, och för enskilda individer. Hon ser också programmet som en unik chans att lära känna hela organisationen innan hon får ansvar för upphandlingar.

− Jag tror det är otroligt nyttigt att få se alla delar av inköpsprocessen från olika vinklar. Det är som ett stort pussel som löses på bästa sätt genom att samla ihop bitarna via besök ute i verksamheterna. Jag hade valt traineeutbildningen alla dagar i veckan framför en vanlig utbildning inom upphandling, säger Julia Gadd.

Att de som går programmet har olika bakgrund och begränsad erfarenhet av upphandling sedan tidigare ser Julia Gadd som positivt.

− Det gör att vi har olika infallsvinklar och gör värdefulla utbyten. Det roliga med att vi inte har mycket erfarenhet av upphandling sedan tidigare är att vi ser fler möjligheter än begränsningar, eftersom vi inte är medvetna om de begränsningar som faktiskt finns.

Under våren ska traineerna själva få genomföra direktupphandlingar och vara involverade i upphandlingar tillsammans med var sin erfaren upphandlare. De kommer också att utbildas i LOU och arbeta med projektarbeten, som förhoppningsvis leder till förslag på förbättringar i Västra Götalandsregionens upphandlingsverksamhet.

− Det tog inte lång tid innan frågor och ifrågasättanden kom, berättar Ingemar Sesevic. Det är en jätteviktig del för oss för vi vill ju utveckla vår verksamhet och hitta effektivitet. Här kommer traineerna in med ett annat perspektiv än vad vi i verksamheten själva har.

Ingemar Sesevic tror att traineeprogrammet kommer att upprepas.

− Som det känns nu så kommer det bli ett väldigt lyckat program som stärker vår kompetensförsörjning. En medarbetare meddelade nyligen att han vill gå i pension strax innan semestern, vilket gör det möjligt för en av våra traineer att ta över och vi får en fantastisk överlämning.

− Det jag är mest stolt över är själva rekryteringsprocessen, som genomfördes i nära samarbete med HR, och det genomtänkta programmet som till största delen togs fram av Kenneth Hjert i Koncerninköps stab. Det grundliga förarbetet och den noggranna planeringen är framgångsfaktorer som vi tar med oss som de viktigaste ingredienserna inför starten av ett nytt traineeprogram.

I en tidigare artikel har Inköpsrådet skrivit om just rekryteringen och uppstarten av programmet.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *