2,2 miljarder skäl att gilla upphandling

Arkitekter, väktare, rörmokare och ventilationstekniker. Samtliga drar nytta av offentlig sektors inköp.

Offentliga köpare lade under fjolåret cirka 2,2 miljarder kronor på arkitekttjänster. Det meddelar analysföretaget Doublecheck efter att, för tredje året i rad, analyserat faktiska inköp från landets alla myndigheter, kommuner och landsting.

Totalt har 785 arkitektfirmor identifierats som leverantörer till den offentliga marknaden. White, Sweco och Tengbomgruppen är störst.

Doublecheck bedömer att marknadsvärdet för bevaknings- och säkerhetstjänster till det offentliga är lika stor, 2,2 miljarder kronor. Antalet leverantörer är här betydligt mindre, 179 stycken. Securitas tar nästan en miljard av totalsumman med 4U och Nokas som tvåa respektive trea i storlek.

Just 2,2 miljarder kronor är en återkommande summa i Doublechecks marknadsrapport. För denna summa har stat, landsting/regioner och kommuner även handlat ventilationstjänster.

Totalt finns 455 företag i denna bransch som under 2015 konkurrerat om det offentligas inköp inom området ventilation. Caverion, Climat 80 och Gunnar Karlsen toppar ligan.

Affärsvärdet för rör och relaterade tjänster är något högre. Sammanlagt 1 433 rörfirmor levererade under 2015 varor och tjänster till stat, kommun och landsting för 2,4 miljarder kronor. Bravida, Imtech och Aarsleff är bäst i sin bransch på att göra affärer med offentlig sektor.

Doublecheck beräknar den offentliga marknadens inköp av varor och tjänster under år 2015 till 844 miljarder kronor, motsvarande 21 procent av bruttonationalprodukten.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *