Lena Lindgren Schelin
Gläds över förbättrat integritetsskydd. Foto: Thron Ullberg.

Nya regler för personuppgifter från idag

Den nya dataskyddsförordningen börjar nu tillämpas i Sverige och övriga EU. Kraven skärps på myndigheter, företag och andra som hanterar personuppgifter.

Idag upphör den svenska personuppgiftslagen att gälla. Istället införs en dataskyddsförordning som är gemensam för hela EU.

Nya GDPR (General Data Protection Regulation) innebär i all korthet att individers rättigheter stärks. Samtidigt ökar kraven på företag, myndigheter och andra som hanterar personuppgifter, något som bland annat slår igenom i IT-upphandlingar.

– Det här är en av de största integritetsstärkande reformerna någonsin, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Datainspektionen.

Under de senaste dagarna har mångas mejlkorgar svämmat över. Mängder av företag och myndigheter har velat informera om hur de behandlar insamlade personuppgifter och söka samtycke.

Till nyheterna i GDPR hör att företag och andra som hanterar personuppgifter tydligt måste informera om varför de gör det, vad uppgifterna ska användas till, hur länge de ska sparas och om uppgifterna kommer att lämnas vidare till andra aktörer. Här hittar du exempelvis det som gäller för dina kontakter med oss på Inköpsrådet.

Som enskild har du rätt att få tillgång till dina uppgifter, invända mot hur uppgifterna används, få felaktiga uppgifter rättade och att få flytta uppgifterna. I vissa fall har du även rätt att få uppgifter borttagna. Det ökar din kontroll över hur dina uppgifter används.

– Personuppgiftslagen tillkom före internet, smarta mobiler, Google och Facebook. Nu träder vi in i en ny era med ett modernare och starkare integritetsskydd, summerar Lena Lindgren Schelin.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *