Emma Breheim
Emma Breheim hälsar välkommen till Luleå. Foto: Luleå kommun.

Årets höjdpunkt närmar sig

Den 1-3 april är det åter dags för upphandlare från hela landet att träffas, nätverka, lära och inspireras. Luleå bjuder på en fullmatad årskonferens för Sveriges Offentliga Inköpare.

Nedräkningen till SOI:s årskonferens har just inletts. Årets konferensort är Luleå som är SOI-ordföranden Emma Breheims hemmaplan. Förberedelsearbetet går utmärkt, hälsar hon:

– Vi har en mycket engagerad lokal grupp och arrangörerna gör verkligen sitt yttersta för att skapa en fantastisk inramning i norrbottnisk anda för att våra kollegor ska känna sig välkomna och omhändertagna.

På frågan om det finns någon programpunkt under de tre dagarna som särskilt kan rekommenderas svarar Emma Breheim att konferensen görs för och av offentliga inköpare:

– Det innebär att vi väljer våra talare och programpunkter mycket omsorgsfullt och därför är det svårt att välja ut godbitar. Vi vill att deltagarna ska få uppleva allt och åka hem rejält inspirerade, med nya kontakter och ny kunskap.

Professor Olle Lundin, som gjorde succé i Jönköping, kommer tillbaka. Denna gång inom ämnet korruption. Magnus Karlberg, forskaren från Luleå Tekniska Universitet, gör en fortsättning på det seminarium om hållbara affärsmodeller som blev så omtalat i Uppsala.

– Extra stolt är jag över att i programmet ha med modiga och skickliga kollegor från hela landet som bidrar med sina praktiska exempel.

Dessutom bjuds det på en del intressanta namn som också har kopplingar till Luleå. Däribland kvalitetsexperten Åsa Rönnbäck, före detta fotbollsdomaren Jonas Eriksson och Kaj Török som är informations- och hållbarhetschef på Max.

– Sedan tänker jag förstås spetsa öronen lite extra för att ta reda på hur Lena Micko tänker ta sig an upphandlingsområdet.

Arrangörerna laddar för att välkomna mer än 700 deltagare till Kulturens hus:

– Under senare år har konferenserna överträffat våra förväntningar, vilket gör att vi är beredda på att det kan bli fler. Vi har nu öppnat för anmälningar och de rullar in i stadig takt.

Under dagarna hålls även SOI:s årsmöte. Efter fyra år som ordförande och 5,5 år i styrelsen är det dags för Emma Breheim att lämna över ordförandeklubban.

– Jag har precis påbörjat mitt nya uppdrag i Luleå kommun där jag fokuserar mer på styrning och ekonomi än inköp, varför det blir helt naturligt för mig att lämna styrelsen och rollen som ordförande.

Hon säger att det känns helt rätt att göra det i samband med att årskonferensen arrangeras hemma i Luleå:

– Åren i SOI har varit fantastiska och jag är så tacksam för det vi åstadkommit i föreningen och för det jag fått bidra med och uppleva. Det har verkligen varit ett hedersuppdrag i ordets rätta bemärkelse!

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

13 thoughts on “Årets höjdpunkt närmar sig

 1. Trist att man lägger en så viktig händelse i Luleå.
  Det innebär väldigt obekväma resor och långa restider för väldigt många människor. Många fler flygresor och massor med mer utsläpp, än om man lagt konferensen i mellan- eller södra Sverige.
  Bakåtsträvande?
  Blir inget för oss eller våra kommungrannar tyvärr.

  1. Luleå utmärkt plats! Ingen större miljömässig skillnad för de möjligtvis fler resande från Stockholm om man skulle förlagt det till mellan- eller södra Sverige. Bra flygpriser och många avgångar på den dryga timmen från Arlanda till Luleå-Kallax!

 2. Längtar! Tycker att det är bra att den är i Luleå. Sverige är inte bara Stockholm eller Malmö och flygförbindelserna är alldeles förträffliga med de flesta städerna i Sverige. Vi åker flera från Huddinge och ser fram emot att få lära oss mer och förhoppningsvis också prova några norrländska delikatesser, men inte så mycket skogsstjärnan kanske. 😉

 3. Skulle gärna ha varit på plats men resepolicyn tillåter inte inrikesflyg och tåg tar för lång tid.

  1. Hur kan ni missa två så viktiga event? Förstår inte er kommunledning att hur viktiga dessa är? Om jag minns rätt, så åkte vi närmare 40 från Huddinge förra året och det var inga problem. Det är ju superviktigt att vara där och knyta kontakter och att det är trevligt mingel med goda drycker och hors d’oeuvre gör ju inte heller ont. 😉

  2. Det är ju bara kaffepengar och investeringar som betalar sig många gånger om gällande både Almedalen och SOI:s årskonferens. Haninge kommer så klart också.

 4. Vår resepolicy tillåter heller inte inrikesflyg, vilket är bra, eftersom jag tycker att vi som tjänstemän måste vara försiktiga med skattebetalarnas medel. Det är trots allt de som i slutändan faktiskt betalar våra löner.

  Kanske det kan vara ett bättre alternativ nästa gång att ha ett mer miljövänligt virtuellt möte istället? Då kan alla som vill komma. Just nu verkar det mer se ut som en fest som skattebetalarna får stå för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *