Säpo
Finns risker med upphandling. Foto: Säkerhetspolisen.

Nya föreskrifter om säkerhetsskydd

Den 1 april börjar en ny säkerhetsskyddslag att gälla och den omfattar fler verksamheter än tidigare. Säkerhetspolisen bjuder på nya föreskrifter och inom kort också vägledningar.

Transportstyrelsens dataläcka satte informationssäkerhet på dagordningen. För att skydda den information och de verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och vissa andra hot finns en säkerhetsskyddslag.

Rent praktiskt krävs att statliga myndigheter ska samråda med Säkerhetspolisen, eller i några fall Försvarsmakten, inför vissa typer av upphandlingar. Särskilda regler och anmälningsplikt gäller när säkerhetskänslig verksamhet via outsourcing överlåts till privata aktörer. I lagen regleras också att incidenter ska anmälas.

Den nya säkerhetsskyddslagen gäller alla som bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Det förtydligas att den gäller både offentliga och privatägda verksamheter.

Säkerhetspolisen hjälper till genom att ge ut nya föreskrifter om säkerhetsskydd. Här finns mer detaljerade bestämmelser i syfte att komplettera lagstiftningen. De nya föreskrifterna ersätter de nuvarande. De börjar gälla samtidigt som själva lagen, alltså den 1 april.

Säkerhetspolisen utlovar också ett antal vägledningar om säkerhetsskydd, som kan fungera som ett stöd för verksamhetsutövare vid tillämpning av regelverket. Dessa kommer att publiceras med start i april.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *