Nyheter
Nyheter. Foto: Josef Muellek.

Här är upphandlarnas favoritläsning

Löner, praktiska tips, konsultpriser och mejlbluffar. De ämnena hör till dem som lockade flest läsare här på Inköpsrådet under det gångna året.

Vad läser dina kolleger helst om här på Inköpsrådet? Det ska du strax få veta.

I oktober publicerade vi färsk lönestatistik för nio titlar kring offentlig upphandling och det ämnet lockade klart flest läsare under året. Här kan du se om din lön är marknadsmässig samt även läsa våra analyser av löner och förmåner.

Under året repriserades Sten Lövrups artikelserie om ramavtal. Serien publicerades ursprungligen år 2016 och blev även i år en av de mest lästa här på sajten. Mats Lindbäcks omfattande serie med utdrag ur Metodhandboken är inte heller ny för året. Detta till trots håller den ställningarna som publikmagnet.

Ingen tvekan om de fördjupande texter som våra experter bjuder på är uppskattade. Den första januari infördes nya regler för upphandling av välfärdstjänster. Många var nyfikna på Olle Lindberg och Karolina Kjellbergs analys av vad detta betyder i form av större frihet för upphandlaren.

Visst kom genombrottet för dynamiska inköpssystem under 2019? Klart är i alla fall att många informerat sig genom Kristian Pedersens analys av bestämmelserna om dynamiska inköpssystem och de möjligheter som lagarna ger.

Även om ESPD, det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet, inte var någon nyhet för det gångna året finns ett tydligt intresse för detta ämne. Det bevisar Ida-Maria Andersson och Malin Grundström med sin tipsande text om vad du som leverantör bör tänka på vid anbudslämning.

Inköpsrådets dagliga nyhetsbevakning spänner brett kring nya lagar och bestämmelser, politiska utspel, havererade upphandlingar och lyckade sådana. Till årets allra mest klickade nyhetsnotiser hör den om höjningen av direktupphandlingsgränsen nu till nyår.

Ni läsare var också nyfikna på det faktum att öppenheten kring upphandlingar serverar mejlbluffare ett bra underlag för sin obskyra verksamhet.

Artiklar om konsulttaxor har genom åren legat högt i statistiken och 2019 är inget undantag. I somras uppmärksammades SOCAB:s enkronaskonsulter. Några månader senare rapporterade vi från prisstegens andra ände om att SKL Kommentus Inköpscentral minst av allt knusslat på betalningen för konsulttimmarna från systerbolaget Affärsconcept.

Vi gläds också över debattglädjen hos våra läsare. I topp i år ligger Maria Silfverbergs artikel om Statens inköpscentrals tolkramavtal som tecknades alltför billigt.

Redaktionen passar på att önska ett gott nytt år!

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *