Töjde på reglerna i en akut situation

Östersundshem direktupphandlade Attefallshus för att hjälpa flyktingar till boende. Trots att Upphandlingsmyndigheten ser utrymme för förenklingar i akuta situationer utreds nu affären av Konkurrensverket.


I början av året slöt Östersundshem, utan offentlig upphandling, avtal med Pilgrimsta Hus om hundra så kallade Attefallshus. Affären är värd sammanlagt 67 miljoner kronor, vilket fått Konkurrensverket att inleda ett tillsynsärende.

Det kommunägda bostadsbolaget förklarade direktupphandlingen med att det fanns ett stort bostadsbehov. Den akuta flyktingsituationen beskrevs som extraordinär.

– Vi är trygga i det vi har gjort, säger Östersundshems vd Daniel Kindberg till Östersunds-Posten. Vi välkomnar Konkurrensverkets granskning.

Mot den brådskan står det faktum att endast 20 hus på Blomstergården idag är färdiga för inflyttning – och de har inte fyllts. Kommunen är bara intresserad av fyra av dem samtidigt som Migrationsverkets behov har minskat.

Detta är första gången som ett kommunalt bostadsbolags agerande för att hjälpa flyktingar till boende granskas.

Östersundshem tog juridisk hjälp innan direktupphandlingen genomfördes. Även Upphandlingsmyndigheten, som i fjol höstas fick regeringens uppdrag att ge upphandlande myndigheter vägledning i hur inköp kan hanteras med anledning av den rådande flyktingsituationen, verkar vara förlåtande:

– Upphandlingsreglerna ger ett utrymme för att förenkla och anpassa upphandlingarna till akuta situationer och vårt stöd ska underlätta för upphandlade myndigheter att utnyttja de möjligheterna, sa Upphandlingsmyndighetens dåvarande generaldirektör Ann-Christin Nykvist i fjol.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *