Argumenten vid onsdagens riksdagsdebatt som föregick beslutet att anta regeringens omformulerade proposition kring arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling är de samma som hörts tidigare. Förespråkarna vill skapa ordning och reda på arbetsmarknaden och motverka lönedumpning.
Socialdemokraten Monica Green riktade sig till de taxichaufförer som satt på riksdagens åhörarläktare:
– De kan vittna om odrägliga villkor i färdtjänsten. De hoppas att vi idag kan ta ett steg åt r ätt håll. För oss är det viktigt att kollektivavtal ska vara en norm på arbetsmarknaden.
Partierna som reserverade sig ser en lag som går betydligt längre än vad EU-direktivet kräver och som riskerar att försvåra för småföretagare att ta del av den offentliga affären. Maria Plass betonade att Moderaterna arbetat hårt för att påverka regeringen att ta fram en bättre produkt än den tidigare rätt slarvigt skrivna propositionen.
– Ni kom ett stycke på vägen, sa hon från talarstolen med adress till regeringen, men konstaterade samtidigt att förslaget är långt från bra.
– Tyvärr har förslagen till lagstiftning inte den tydlighet som man skulle önska.
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt säger att det nya förslaget rättar till de invändningar som partiet hade mot den förra propositionen. Samtidigt skickade han en känga till civilminister Ardalan Shekarabi för att ha förlängt och fördyrat processen fram till färdig lag:
– Ansvarigt statsråd är så stolt att han inte kunde slå mig ett fem minuters samtal för att höra vad vi tycker.
Den proposition som röstades igenom skiljer sig från den som i höstas fick nej i riksdagen. Efter förhandlingar med Kristdemokraterna förändrades förslaget till att enbart gälla upphandlingar över tröskelvärdena. Arbetsrättsliga krav ska dessutom bara ställas inom riskbranscher.
Tröskelvärdesregeln undantar två tredjedelar av alla upphandlingar. Mikroföretag, det vill säga företag utan anställda, undantas helt från reglerna. Vid innovationsupphandlingar kan det vara svårt för den upphandlande myndigheten att förutse från vilka branscher som anbuden kommer, så denna typ av upphandlingar undantas.
Jakob Forssmed, tillförordnad partiledare för Kristdemokraterna:
– Efter år av beredning och månader av förhandling får vi en lagstiftning som värnar goda villkor vid upphandling, men som inte i onödan krånglar till tillvaron för småföretagare och som inte heller diskriminerar svenska företag.
Lagen träder i kraft den 1 juni och gäller för upphandlingar som påbörjas efter detta datum.
UPPDATERAD 2017-05-04 kl 06:25: Tröskelvärdesregeln korrigerad.
Tror ni skrivit lite fel i artikeln. Där står att reglerna ska hälsa under tröskelvärdet, jag är ganska säker på att ni menar över
Hej Martin,
Tack för ditt påpekande. Mitt slarv, jag ber om ursäkt. Den nya lagen gäller såklart vid upphandlingar på belopp över EU-tröskelvärdena, inte under. Jag har korrigerat.
//Per på Inköpsrådet