Mirja Saarväli
Årets inköpare 2018 heter Mirja Saarväli. Foto: SOI.

Årets inköpare lurad till Jönköping

Eskilstuna kommuns upphandlingschef Mirja Saarväli är årets inköpare. Sveriges Offentliga Inköpare prisar hennes målmedvetna arbete med att lyfta inköp till en strategisk nivå.


Utmärkelsen årets inköpare har delats ut sedan år 1995. I år går det prestigefyllda priset till Mirja Saarväli som är upphandlingschef i Eskilstuna kommun.

– Det känns helt otroligt, säger hon efter att på tisdagskvällen ha tagit emot priset på SOI-banketten inför rekordmånga årskonferensdeltagare i Jönköping.

Hon tilldelas utmärkelsen för att ha bedrivit ett övergripande och målmedvetet arbete för att lyfta inköp till en strategisk nivå i sin organisation. Med Mirja Saarväli i spetsen har kommunen utvecklat en långsiktig modell för styrning och samverkan mellan tjänstepersoner och politiker.

– Men det är inte bara jag som har gjort det här. Det är mina fantastiska kollegor som har gjort det möjligt samtidigt som politikerna har velat ha den här förändringen.

Eskilstunas fokus på inköp som ett strategiskt verktyg för samhällsutveckling och effektivitet gör enligt prisjuryn kommunen till ett föredöme för resten av Sverige.

– Jag är tacksam att få jobba i Eskilstuna och få vara med att utveckla kommunens inköp på det här sättet.

Fast faktum är att det inte höll på att bli någon prisutdelning. Mirja Saarväli var inte var anmäld till årets konferens. Därför fick Martin Magnusson, vice ordförande i SOI, lura henne med att ett seminarium var inställt och att hon verkligen behövdes för att fylla luckan i sista minuten.

Vad är nästa steg för Eskilstuna?

– Det är bara att fortsätta arbetet, det är långt ifrån klart. Att se till att inköp i kommunen utvecklas hela vägen ut.

Hur ska du spendera prispengarna?

– Jag har ingen aning.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *