Den 30 november planeras debatt och omröstning om förslaget till ny upphandlingslagstiftning i riksdagen. Som Inköpsrådet rapporterat blir det, sedan Sverigedemokraterna backat, svårt för regeringen att få igenom de delar av propositionen som öppnar för krav på villkor enligt kollektivavtal.
Inför omröstningen börjar nu olika intressenters argumentation att varvas upp. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin slår fast att Sverigedemokraterna tillsammans med de andra högerpartierna har bestämt sig för att utdela ett hårt slag mot Sveriges löntagare.
– Istället för att lyssna på företag, upphandlare och anställda har alliansen valt att ensidigt lyssna på organisationen Svenskt Näringsliv.
I en debattartikel konstaterar Tobias Baudin att frågan förvisso är juridiskt svår, men att den också blivit en del av det destruktiva politiska spelet i riksdagen.
Kommunal vänder sig i en kampanj till riksdagsledamöter från hela landet. Det beskrivs som oansvarigt att försätta ledamöternas hemkommuner i ett läge där de i och för sig får ställa krav på villkor enligt kollektivavtal, men att sedan ta bort vägledningen för hur de ska göra.
På andra sidan står bland annat Almega. Tjänsteföretagens organisation ser stora svårigheter för upphandlande myndigheter och enheter som utan djupare kunskap om villkor i kollektivavtal ska tolka cirka 700 avtal.
– Det blir en tung administrativ börda och flyttar makt från parterna till upphandlare och ytterst politiker.
Enligt Almega kan propositionen leda till att utländska företag använder fler utstationerade arbetare för att slippa uppfylla särskilt utpekade kollektivavtal.
Jonny Fransson, ordförande för LO-facken södra Sörmland, ser goda skäl att anta den nya upphandlingslagen:
– Svenska arbetare och löntagare skulle uppleva en förbättring i arbets- och levnadsvillkor. Seriösa företagare skulle ges en konkurrensfördel gentemot de oseriösa.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer